Публикация

Експериментална ваксина срещу малария показва обещаващи резултати

Всяка година болестта причинява смъртта на 600 хиляди души


Американски изследователи обявиха, че са постигнали изключително добри резултати при клинично тестване на експериментална ваксина срещу малария, съобщиха световните агенции.

Тази болест, предизвикана от паразит, всяка година причинява 600 хиляди смъртни случая, най-вече сред децата на африканския континент. Ваксината е получена от голям брой отслабени паразити на Plasmodium fa, една инфекция, разпространена от женските на комари от рода Анофелеси. С нея е постигната стопроцентова защита при шест от деветте възрастни доброволци, които получили най-високата доза от нея. В тези първични тестове участвали 40 души на възраст между 20 и 44 години.

„Въпреки че се намираме в начален стадий от разработката на ваксината, ние сме убедени, че нашата ваксина ще ни помогне да се преборим с маларията”, заяви Стивън Хофман, изпълнителен директор на лабораторията „Санария”, в която се провеждат
изследванията. Те са финансирани от Американския институт по алергиите и инфекциозните болести и от други организации от САЩ, Европа и Африка.

„Учените от 30 години се опитват да разработят антималарийна ваксина. Но едва сега разполагаме с едно много сигурно имунизиращо средство, което се инжектира и може да спаси живота на милиони хора”, заяви Хофман, цитиран от БТА.

Въпреки изключително обнадеждващите резултати, някои специалисти са все още скептични заради малкия брой индивиди, върху които е била тествана новата ваксина.
Поради тази причина научният екип ще предприеме допълнителни клинични опити в Германия, САЩ и в Африка. Специалистите ще тестват и различна честота на ваксинация, за да постигнат стопроцентова защита при по-малко от 5 дози от новата ваксина.

Засега начинът за извличане на паразитите от слюнчените жлези на комарите е доста бавен и изисква усилията на 12 до 15 специалисти, които успяват да направят дисекция на около 150 насекоми за час. Другата трудност е, че ваксината трябва да бъде съхранявана в течен азот. Лабораторията „Санария” вече си сътрудничи с Харвардския университет за автоматизирането на процеса.


Коментари