Публикация

Спането в отделни легла – по-здравословно и по-полезно за връзката

Двойките, които спят заедно, по-трудно достигат до дълбоката фаза на съня


Спането в отделни легла, противно на натрупалите се предразсъдъци по въпроса, заздравява връзката и е полезно за здравето на партньорите, установи ново изследване.

Според проучване на екип от университета Райърсън в Торонто мeжду 30 и 40 процента от канадските двойки спят отделно и това се отразява добре както на сексуалното, така и на общото им здраве.

По думите на авторката на изследването Колин Карни хората си мислят, че спят по-добре, когато са заедно. Но когато се проследи мозъчната им активност през нощта, става видно, че някои участъци са под непрекъснатото въздействие на звуци и
движения, предизвикани от партньора. При двойките, които спят заедно, скенерите са показали, че те по-трудно достигат до дълбоката фаза на съня, отбелязва БТА.

Д-р Карни съветва да се спи в отделни легла за по-добро наспиване и за по-щастлива връзка. Тя отхвърли предубеждението, че хората, които не спят заедно, не са романтични и имат някакви смущения.

„Партньорите могат да поддържат прекрасни отношения, дори когато спят отделно”, уверява д-р Карни. Двойки, които бяха решили да се разведат и започнаха да спят отделно, отново намериха пътища помежду си, цитира примери от своята практика
ръководителката на проучването


Коментари