Публикация

От печата: Здравната каса търси пробив в софтуера си

НЗОК е най-големият притежател на лични данни


Ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поиска ревизия на сигурността на данните в информационната система на институцията. Настояването е към експерти на френско-румънско-израелския консорциу  „Бул-Сивеко и Макаби”, изградил информационната система, съобщава в. „Труд”.

 „Оказа се, че все още най-важният код - т.нар. сорс код, който позволява навлизането на всякакво ниво в системата, не е предаден на касата, а се държи от румънците от „Сивеко”. Това може и да означава, че досега не е правена поддръжка на софтуера”,  заявява пред всекидневника д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Тя добавя, че заложеният одит ще установи има ли риск от пробиви в системата и дали се налага отстраняването на някакви евентуални проблеми.

„НЗОК е най-големият притежател на лични данни у нас, не пазим информация само за спешните и психиатричните случаи. По тази причина трябва да сме много внимателни”, посочва още д-р Тодорова.

Точно преди 5 години - през лятото на 2008 г., стана ясно, че от касата е изтекла информация за здравния статус и лични данни на неизвестен брой българи. Тогава ДАНС установи, че служител от институцията е точел информация и я е предоставял на заинтересувани лица. Направиха се предположения, че освен лекари, това може да са и доброволните здравноосигурителни фондове, които с подадените „жокери” могат да сключват договори със „здрави пациенти”, а не с тежко болни, за които ще се налага да изразходват много повече средства от платените от съответния човек. Когато хора от ДАНС пристигнали в касата, те съобщили на екипа, че разполага с толкова огромен обем от данни, който е по-голям дори от този в МВР.

„Затова нивото на сигурност на софтуера трябва да е на възможно най-високото ниво”, казва още д-р Тодорова.


Коментари