Публикация

Лекарство за рак на гърдата се оказа ефективно и при белодробни тумори

PARP инхибиторите вече са минали клинични изпитания при мамален карцином, искат да ги тестват и при недребноклетъчни тумори


Експериментално лекарство, използвано вече при рак на гърдата, може да се окаже успешно и срещу тумори на белия дроб, предаде Би Би Си. Недребноклетъчният белодробен рак, който е най-разпространен, е водещата причина за смърт при онкоболните в цял свят. Възможностите за медикаментозна терапия са малко.

Сега в Института за изследване на рака в Лондон откриха, че лекарството с работно име „PARP инхибитори” действа успешно срещу половината от недребноклетъчните тумори на белия дроб. В лабораторни условия то успяло да унищожи туморните клетки, като в същото време оставило здравите клетки незасегнати. Експертите смятат, че са необходими още клинични проучвания, но са въодушевени от успехите на тестовете. Описанието на труда им ще бъде публикувано в списанието Oncogene.

Нашето изследване разкри, че PARP инхибиторите, които вече са прилагани успешно в клинични проучвания за лечение на рака на гърдата и на яйчниците, могат да бъдат обещаваща терапия и при някои форми на белодробния рак, коментира д-р Крис Лорд, един от авторите на проучването. По думите му е много важно да се намерят нови терапии за туморите на белия дроб, където сега шансовете за изцеление са много малки. Нашето проучване отваря вълнуващи нови пътища, като ни показва, че можем да намерим допълнително приложение на медикаменти, които първоначално са били предназначени за други заболявания, допълва д-р Лорд.

Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт при онкоболните във Великобритания - над 20% от тези пациенти умират с тази диагноза.

Източник: BBC


Коментари