Публикация

Здравната вноска се замразява до 2020 г.

Според стратегия човек може да направи най-много за здравето си, а не лекари и болници


Не се налага увеличение на здравните, социалните осигуровки и данъците до 2020 г. за нуждите на здравеопазването, защото населението няма да го понесе. Това е записано в Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г., публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. А Общественият съвет към него ще я обсъди следващия понеделник, информира в. „Труд”.

Според документа няма очаквания за бързо възстановяване на българската икономика от кризата, затова няма как и средствата в здравеопазването в следващите години да се повишат сериозно. Единствената „глътка въздух” ще продължат да са парите от оперативните програми.

За да осигури по-добро здравеопазване, властта е описала 8 приоритета в стратегията. Първият е за гарантиране на всеки българин на достъп до качествена медицинска помощ. Следват: въвеждане на станалата легендарна интегрирана информационна система, по-добър финансов контрол в сектора, по-адекватна спешна помощ, подкрепа на лечебните заведения в отдалечените и малките региони на страната, акцент се поставя върху детското, училищното и майчиното здравеопазване. Ще се работи за осигуряване на специализация на медицинските кадри и продължително обучение, ще се извърши преориентиране на здравната система към профилактиката, за да се предотвратяват социално значимите заболявания.

Според стратегията трябва да се въведат стимули за развитие на здравното застраховане (например чрез преференции при данък общ доход) и да се оптимизира пакетът от дейности, плащан от здравната каса. Това може да се случи, като се създадат различните видове пакети по специалности, а разходите за тях бъдат в определени граници, отбелязва всекидневникът.

В документа се посочва, че рязко намалява смъртността от инфекциозните и другите остро протичащи болести, но значително нараства относителният дял на починалите от сърдечносъдови заболявания, злокачествените новообразувания, диабета и хроничните белодробни болести. Затова днес 66% от починалите българи са си отишли от болестите на органите на кръвообращението. А ракът е отговорен за други 16,7%. Според анализа „отделният човек може да направи за здравето и благополучието си повече, отколкото който и да е лекар, болница, лекарство или скъпоструваща апаратура”. В стратегията пише още: „Дали българинът ще бъде здрав или болен, зависи от прости поведенчески фактори”. Препоръчва се да не се посяга към цигарите, алкохола и наркотиците, а да се спортува.


" }-->

Коментари