Публикация

Приемът на сьомга веднъж седмично намалява наполовина риска от артрит

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на треска и писия


Консумирането веднъж седмично на тлъсти риби от рода на сьомгата, паламуда и скумрията намаляват с 52 процента риска от ревматоиден артрит, установи шведско проучване, цитирано от в. „Гардиън”.

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на по-малко мазни риби като треска и писия. Причината за тази разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.

Консумирането дори на една порция седмично на каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29-процентно намаление на опасността от развитие на артрит.

Жените на средна и в напреднала възраст са с най-голям риск от заболяване от ревматоиден артрит. Шведското проучване, осъществено от института Каролинска в Стокхолм, обхванало 32 хиляди жени, родени между 1914 и 1948 година. Те попълвали
обширни въпросници за хранителния си режим през 1987 година и през 1997 година. През този период 205 от изследваните развили ревматоиден артрит.

От анализираните данни станало видно, че жените с висок прием на омега-3 мастни киселини се оказали с 52 процента по-нисък риск от развиването на ревматоиден артрит.

Тази болест засяга 580 хиляди мъже и жени в Англия и Уелс и представлява хронично възпаление, което предизвиква болка и подуване на ставите.


Коментари