Приемът на сьомга веднъж седмично намалява наполовина риска от артрит
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Приемът на сьомга веднъж седмично намалява наполовина риска от артрит

Приемът на сьомга веднъж седмично намалява наполовина риска от артрит

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на треска и писия

Консумирането веднъж седмично на тлъсти риби от рода на сьомгата, паламуда и скумрията намаляват с 52 процента риска от ревматоиден артрит, установи шведско проучване, цитирано от в. „Гардиън”.

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на по-малко мазни риби като треска и писия. Причината за тази разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.

Консумирането дори на една порция седмично на каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29-процентно намаление на опасността от развитие на артрит.

Жените на средна и в напреднала възраст са с най-голям риск от заболяване от ревматоиден артрит. Шведското проучване, осъществено от института Каролинска в Стокхолм, обхванало 32 хиляди жени, родени между 1914 и 1948 година. Те попълвали
обширни въпросници за хранителния си режим през 1987 година и през 1997 година. През този период 205 от изследваните развили ревматоиден артрит.

От анализираните данни станало видно, че жените с висок прием на омега-3 мастни киселини се оказали с 52 процента по-нисък риск от развиването на ревматоиден артрит.

Тази болест засяга 580 хиляди мъже и жени в Англия и Уелс и представлява хронично възпаление, което предизвиква болка и подуване на ставите.


Мнения