Публикация

Още 2 млн. лв. за лечение на деца в чужбина

Средствата ще дойдат след актуализацията на бюджета


В последно време българските деца боледуват много и то от сериозни заболявания и бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина е изразходван още първото шестмесечие на тази година.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в студиото на БНТ.

След актуализацията на бюджета във фонда ще влязат 2 млн. лв.

Д-р Андреева обяви, че за четири години три пъти са нараснали задълженията на болниците и сега са над 340 млн. лв. Най-високотехнологичните болници с най-много пациенти са с най-големи задължения.

Трябват ясни критерии кои лечебни заведения ще сключват договор със здравната каса, те ще отговарят на критерии оборудване, персонал, ефективност на лечението. Това разделение на болниците трябва да се случи още следващата година, подчерта здравният министър.

По думите й подобна промяна се налага, защото броят на болниците, които работят със здравната каса, се е увеличил няколко пъти, а парите са останали почти непроменени.

Д-р Андреева посочи, че ролята на по-малките лечебни заведения ще е да оказват първа помощ и базисно ниво на медицинска дейност. Тя поясни, че от малките лечебни заведения не може да се очаква да са на печалба. За дофинансиране на техните разходи са нужни 6-7 млн. лева, като тези пари ще се заложат в следващия бюджет. Министър Андреева каза още, че на всеки шест месеца на сайта на министерството ще се качва информация за какво са дадени пари през периода.

Националната здравна стратегия е готова, публикувана е на сайта на министерството и предстои широко обществено обсъждане по заложените в нея приоритети.  Общественият съвет към МЗ на заседание на 19 август ще даде своите предложения за евентуални промени в нея.

„Каквото успеем да направим в здравеопазването, ще бъде глътка въздух в тази тежка сфера”, каза още министър Андреева.


" }-->

Коментари