Публикация

С минута мълчание и включени сирени ще бъде отбелязан Денят на спасението

На 15 август се отдава почит към загиналите по време на акции медици


На 15-ти август, в деня на Успение Богородично, обществото се отбелязва Денят на спасението. Точно на тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, починали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.

С решение на Министерския съвет от декември миналата година 15 август беше обявен за Ден на спасението. С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

„За нас, медиците е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други”, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия.

Министър Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12:00 часа, съпроводено от вой на сирените на линейки.


Коментари