Публикация

Газираните напитки съкращават живота

Не повече от 25% от калориите в менюто трябва да бъдат от т.нар. „добавена захар”


Три кутийки газирани напитки дневно са достатъчни, за да отнемат години от човешкия живот, показват резултатите от американско изследване.

Дори ако хората се хранят здравословно, но консумират всеки ден напитки с добавена захар, рискът от ранна смърт за тях се увеличава двойно. Това са установили авторите на проучването от университета на Юта.

„Данните от изследването ни потвърждават, че консумацията на продукти с добавена захар в концентрация, понастоящем смятана за безопасна, влияе изключително неблагоприятно върху здравето”, казва професор Уейн Потс от изследователския екип.

За целите на изследването специалистите са направили експерименти с мишки, подложени на диета с 25% добавена захар - еквивалент на здравословно хранене при човек плюс консумация на три кутийки газирани напитки дневно.

Специалистите са установили, че процентът на смъртност сред женските екземпляри, получавали добавена захар, е двойно по-висок, отколкото в контролната група.

В смъртните случаи сред мъжките гризачи не е отчетена разлика, но екземплярите, хранени с добавена захар, завладявали по-малки територии и се сдобивали с по-малко поколение.

„Установихме, че нивата на захарта, която хората обикновено консумират и се считат за безопасни от регулаторните органи, вредят на здравето при гризачите”, допълва д-р Джеймс Ръф от изследователския екип, цитиран от БТА.

Специалистите препоръчват не повече от 25% от калориите във всекидневното меню да бъдат от т.нар. „добавена захар”.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Nature Communications”.


Коментари