Публикация

С БЦЖ ваксина в Австралия се борят срещу алергиите

Учените вярват, че така ще помогнат на имунитета.


Известната ваксина срещу туберкулоза - БЦЖ, може да се окаже спасение от епидемията от алергии, пише "Хералд сън". В Австралия провеждат уникален експеримент: стотици новородени ще получат ваксината с цел подобряване на имунната система. По този начин лекарите вярват, че ще намалят също риска от алергии, астма, екзема и сенна хрема.

Австралия спира да плаща с държавни средства БЦЖ ваксината през 1980 г., тъй като тогава се избавила от туберкулозата. Ако експериментът сега покаже удовлетворителни резултати, вероятно ваксината ще бъде върната в задължителния имунизационен календар. Учените от изследователския институт за деца "Мърдок" са убедени, че препаратът срещу туберкулоза ще свърши работа.

Идеята за акцията сега се обяснява с теорията за стерилната среда. В наши дни бебета се срещат с патогени много по-рядко и тяхната имунна система се отклонява от обичайните задачи, за които природата я е предвидила. В резултат се получав различни имунни нарушения. Ваксината трябва да влезе в ролята на "спаринг партньор". В проучването ще участват 1400 деца, родени в болницата "Мърси". 700 от тях ще получат ваксината.

The Herald Sun

Коментари