Публикация

Природните оцветители антоциани подпомагат отслабването

Водноразтворими естествени оцветители, които се съдържат в червените, виолетовите и сините плодове и зеленчуци.


Консумацията на повече храни с антоциани – водноразтворими естествени оцветители, които се съдържат в червените, виолетовите и сините плодове и зеленчуци, подпомага свалянето на килограми. Това са тъмното грозде, касиса, аронията, но също патладжаните и червеното зеле. Тези т.нар. вторични растителни вещества ускоряват обмяната на веществата в организма. Това води до по-бързо и ефективно изгаряне на калориите, намаляване на риска за диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Най-високо съдържание на антоциани има в аронията - 200-1000 мг в 100 г свеж плод. В същото количество червените портокали имат 200 мг, къпините - 115мг, боровинките -80-420мг, касисът – 130-400 мг, черешите – до 450 мг, тъмното грозде – 30-750 мг, патладжаните – 750 мг, ревенът – до 200 мг, червеният лук – до 20 мг. В червеното вино съдържанието на природния оцветител е 24-35 мг, а в портвайна – 14-110 мг.

Влиянието на антоцианите върху метаболизма било проверено при 344 опитни плъхове, а резултатите от проучването са публикувани в научното списание PLos ONE. В продължение на 10 седмици те получавали сок от боровинки и грозде, богат на тези вещества. Гризачите, които консумирали сока, показали по-добра обмяна на веществата в организма. Понижен бил и лошият холестерол при тях, а спектърът на мастните киселини в организма им бил подобрен като цяло. Повишил се дялът на полиненаситените мастни киселини, които са важни за здравето, а този на наситените намяалял.

От тези резултатите учените правят извода,че антоцианите имат подобно благотворно влияние и в човешкия организъм. Хранителните продукти с високо съдържание на тези оцветители най-вероятно намаляват по този начин риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови болести.

Източник: Medizinauskunft

Коментари