Публикация

Отгледаха в лаборатория биеща тъкан на сърце от стволови клетки на кожа

Засега с нея може да се заместват увредени места, а в бъдеще може да се мисли и за отглеждане на цяло сърце в лабораторни условия.


Учени от университета в Питсбърг постигнаха пробив – успяха да отгледат тъкан от сърце с помощта на човешки стволови клетки, съобщи списанието Nature Communications. Успехът им ще може да се използва преди всичко за лечението на пациенти с инфаркт. Получената тъкан бие като истинско сърце. Засега с нея може да се заместват увредени места, а в бъдеще може да се мисли и за отглеждане на цяло сърце в лабораторни условия. По данни на Световната здравна организация пък всяка година 17 млн. души умират от сърдечносъдови заболявания, повечето от фатални увреждания на сърцето.

За експеримента си учените използвали отначало т.нар. индуцирани мултипотентни стволови клетки (iPS клетки), получени от човешка кожа. От тях те първо отгледали предшественици на клетките на сърцето (MCP клетки). След това този междинен продукт бил имплантиран в конструкция от протеини и въглехидратна тъкан на сърцето на мишка, от кояти били отстранени клетките на сърцето. Поставени в нея MCP клетките се развили като сърдечен мускул, който след 20 дни започвал да се кръвоснабдява и да се бие с 40 до 50 удара в минута.Все още сме твърде далече от отглеждането на цяло сърце, пояснява Ли Янг, един от учените в проекта. Основното предизвикателство е да се намери начин получената тъкан да бие достатъчно силно, за да може действително да изпомпва кръвта като истинския орган. 

В началото на юли японски учени съобщиха, че са отгледали тъкан на черен дроб от същите iPS клетки. Различни екипи по света се опитват да постигнат напредък в отглеждането на тъкани и дори цели органи за нуждите на трансплантационната медицина, където основният проблем е недостигът на донори. 

Само преди няколко месеца за подобен пробив - отгледана лабораторно тъкан на сърце,  съобщиха и учени от университета в Киото, които работят заедно с руския учен Константин Агладзе. Тя живее сама за себе си, като пулсира с 50-70 удара в минута. Биенето на сърдечния мускул може да се наблюдава само под микроскоп, тъй като парченцето е твърде малко. В университета на Киото работят над създаването на човешки органи в лабораторни условия от 5 г. Основната задача пред учените била да разберат по какъв начин от стволовите клетки се образува един или друг орган. Те успели да намерят отговор – открили химическо вещество, отговорно за процеса на трансформация. Изяснили още, че от стои индуцирани стволови клетки осемдесет се превръщат в клетки от сърдечен мускул. Събират се в микрокапки, които се притеглят една към друга и така се образува плътна тъкан. В лабораториите на университета на Киото отглеждат и други органи, например на бъбрек. Изходният материал принадлежал на възрастен човек. В конкретния случай постигнахме 90% трансформация на стволовите клетки, пояснява проф. Кендзи Осафуне.



Коментари