Публикация

Партията на Зелените в Германия предлага ден без месо

Мръвката е полезна, но сдружение по хранене препоръчва консумацията му да се ограничи до 300-600 г седмично.


Дебат около ползата от вегетарианството се разгоря в Германия. Поводът бе предложението на партията на Зелените да се въведе един вегетариански ден (Veggie Day) в седмицата във всички столове и служебни заведения за хранене. Това би задължило милиони трудещи се да се хранят в този ден безмесно. Месото само по себе си не е нездравословна храна, трябва обаче да се внимава с количествата, които се консумират, коментираха експерти от Германското сдружение по хранене. „Няма храна, която сама по себе си да е нездравословна или която човек не бива да яде. Месото е важен източник на полезни вещества”, коментира говорителката на диетолозите в Германия Антие Гал. 

По думите й животинските протеини се усвояват от организма по-пълноценно в сравнение с растителните. Месото е важен източник на протеини, витамин А, B1 и B12, желязо и цинк. Затова Германското сдружение по хранене не апелира към хората да се придържат към строго вегетарианско меню. Допълват обаче, че един ден без месо е напълно в реда на нещата.

Ключово за пълноценното хранене е в количеството мръвка, което слагаме на масата. Прекаляването с месото може обаче да повиши нивата на лошия холестерол, на пурините и наситените мастни киселини. Затова Германското сдружение по хранене препоръчва консумацията му да се ограничи до 300-600 г седмично.

Коментари