Водещи лекари предлагат три нива на реимбурсация на медицинските изделия
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Водещи лекари предлагат три нива на реимбурсация на медицинските изделия

Водещи лекари предлагат три нива на реимбурсация на медицинските изделия

Първата група ще е със 100% покритие на разходите и в нея ще попадат стентовете с високо качество, изпитани в големи научни проучвания и с добри резултати.

Водещи лекари са подготвили пакет от мерки, с които здравната каса вече няма да плаща по 1200 лв. и за китайски стентове, имплантирани на пациенти с инфаркт, пише в. „Труд", като цитира доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология, председател на Дружеството на кардиолозите и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Идеята е най-големите определени суми ще се броят за доказани медицински изделия, с които болните ще получат качествено лечение. До края на август НЗОК ще е готова с нова методика за плащането на медицинските изделия, чиито цени не са актуализирани от 2005 г. По тази причина институцията днес ги покрива на 2-3 пъти по-високи цени от реалните.

„Предлагаме три нива на реимбурсация на стентовете, за да не се пилеят пари за изделия без научни доказателства за ефективност", обясни доц. Петров. Първата група ще е със 100% покритие на разходите и в нея ще попадат стентовете с високо качество, изпитани в големи научни проучвания и с добри резултати. Във втората ще са изделията, спасяващи при инфаркт с умерено ниво на доказателственост и не толкова добри резултати. При тях НЗОК ще плаща 60%. А в третата ще са китайските и новите недоказали се консумативи, за които НЗОК ще покрива до 30% от цената.

„Предлагаме още на касата при определянето на плащаната стойност да взема цените на съответните стентове в три европейски държави: Германия, тъй като е с най-развитата медицина в ЕС, Полша - която е близка по развитие до нас, и Белгия -с територия колкото нашата", обясни Петров. С колегите му от дружествата били говорили да поискат за референтна цена да се взема осреднената от трите държави, защото не можем да заложим най-ниската, тъй като тя най-вероятно ще е тази в Германия. Там обаче пазарът е от 80 млн. души и се правят по 180 000 имплантации годишно, а у нас се поставят 15 хил. стента. Правителството вчера реши да удължи с 1 г. срока за вписване на плащаните от НЗОК медицински изделия в регистър, за да не се стигне до липсата им.


Мнения