Публикация

Водещи лекари предлагат три нива на реимбурсация на медицинските изделия

Първата група ще е със 100% покритие на разходите и в нея ще попадат стентовете с високо качество, изпитани в големи научни проучвания и с добри резултати.


Водещи лекари са подготвили пакет от мерки, с които здравната каса вече няма да плаща по 1200 лв. и за китайски стентове, имплантирани на пациенти с инфаркт, пише в. „Труд", като цитира доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология, председател на Дружеството на кардиолозите и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия. Идеята е най-големите определени суми ще се броят за доказани медицински изделия, с които болните ще получат качествено лечение. До края на август НЗОК ще е готова с нова методика за плащането на медицинските изделия, чиито цени не са актуализирани от 2005 г. По тази причина институцията днес ги покрива на 2-3 пъти по-високи цени от реалните.

„Предлагаме три нива на реимбурсация на стентовете, за да не се пилеят пари за изделия без научни доказателства за ефективност", обясни доц. Петров. Първата група ще е със 100% покритие на разходите и в нея ще попадат стентовете с високо качество, изпитани в големи научни проучвания и с добри резултати. Във втората ще са изделията, спасяващи при инфаркт с умерено ниво на доказателственост и не толкова добри резултати. При тях НЗОК ще плаща 60%. А в третата ще са китайските и новите недоказали се консумативи, за които НЗОК ще покрива до 30% от цената.

„Предлагаме още на касата при определянето на плащаната стойност да взема цените на съответните стентове в три европейски държави: Германия, тъй като е с най-развитата медицина в ЕС, Полша - която е близка по развитие до нас, и Белгия -с територия колкото нашата", обясни Петров. С колегите му от дружествата били говорили да поискат за референтна цена да се взема осреднената от трите държави, защото не можем да заложим най-ниската, тъй като тя най-вероятно ще е тази в Германия. Там обаче пазарът е от 80 млн. души и се правят по 180 000 имплантации годишно, а у нас се поставят 15 хил. стента. Правителството вчера реши да удължи с 1 г. срока за вписване на плащаните от НЗОК медицински изделия в регистър, за да не се стигне до липсата им.


Коментари