Публикация

Бактерия в устата спомага за появата на колоректален рак

Тя може да се прикрепя към клетки в дебелото черво и да отключи поредица от мутации, които в крайна сметка да доведат до карцином, сочи проучване.


Инфекцията с разпространена бактерия, обитаваща устната кухина, може да спомогне за появата на колоректален рак, разкрива ново проучване. Позната като Fusobacterium nucleatum, тя може да се прикрепя към клетки в дебелото черво и да отключи поредица от мутации, които в крайна сметка да доведат до карцином, съобщава екипът от учени в Университетското училище по дентална медицина Кейз Уестърн Ризърв (Case Western Reserve University School of Dental Medicine).

Специалистите обаче открили и начин, който да предотвратява „прикачването” на бактерията към колона. Според един от изследователите – Ипинг Хан, откритието създава потенциални възможности за нови диагностични инструменти и терапии за профилактика и лечение на рака на дебелото черво. Изводите от работата на учените сочат още колко важно е да се поддържа добро орално здраве. Нивата на Fusobacterium nucleatum били много по-високи при хора със заболявания на венците. Все пак авторите на проучването признават, че причинно-следствената връзка между инфекцията с бактерията и колоректалния рак не е доказана. Трудът им е публикуван в списанието Cell Host & Microbe. В същия брой се съдържа и друга статия за различно проучване, което показва, че F. nucleatum може да ускори натрупването на ракови клетки.

Източник: www.health24.com

Коментари