Публикация

Метформин удължава живота на мъжете с рак на простатата

Популярният медикамент за диабет подобрява шансовете за оцеляване след поставена онколгична диагноза.


Проучване на близо 6000 диабетици установи, че след поставяне на диагноза рак на простатата мъжете, които са приемали метформин, по-рядко умират от рак в сравнение с мъжете, които са приемали други лекарства против диабет. Доказахме, че метформинът е свързан с оживяването на пациенти със захарна болест, които страдат от рак на простатата, заяви израелският онкоуролог д-р Давид Маргел, който ръководи изследването в университета в Торонто. Процесът е свързан с дозата – колкото по-дълъг е бил приемът на метформин, толкова по-малко вероятна е смъртта от рак на простатата и по други причини. Учените подчертават, че предстои да се разбере дали метформинът може да предпази от напредването на рака на простатата при мъже, които не страдат от диабет.

В Съединените щати диабетът и ракът на простатата са много разпространени. Според Американската ракова асоциация, тази година се очакват около 239 000 нови случаи на рак на простатата и над 29 000 мъже да не преживеят болестта.

Диабетът тип 2 пък става масово явление и най-често предписваното лекарство срещу него е метформинът. Миналата година са изпълнени 61 милиона рецепти за това лекарство. Медикаментът се продава и под названията Glucophage и Glumetza, като негов плюс е, че е относително евтин. Предишни изследвания са били насочени към въпроса дали метформинът може да намали риска от заболяване от рак на простатата, но резултатите на повечето от тях са били негативни. Някои експерти вярват, че медикаментът подобрява шансовете за оцеляване, само след като има поставена диагноза рак.

В новото изследване, публикувано онлайн на 5 август в списанието Journal of Clinical Oncology, д-р Маргел е изследвал над 3800 мъже диабетици над 67-годишна възраст, които живеят в Онтарио. В началото на изследването около една трета от тях са приемали метформин. Други са приемали различни лекарства против диабет. Мъжете приемали метформин средно 19 месеца (половинато по-дълго, половината по-кратко) преди поставянето на диагнозато рак и почти 9 месеца след това.

Маргел установил, че през следващите 4 години, мъжете които приемали метформин, намалявали с 24% риска от смърт на всеки 6 месеца след поставяне на диагнозата им. Намаляването на риска от смърт по други причини отначало било същото, но с времето ефектът отшумявал. Въпреки доказаната връзка между метформина и оцеляването, и в двата случая директна причинно-следствена връзка не е  точно установена. Не е отбелязано намаление на риска от смърт при пациенти, които приемат други лекарства против диабет. Диабетичните лекарства повишават производството на инсулин, но метформинът засилва чувствителността на организма към инсулина, който вече е бил произведен. Инсулинът е необходим за придвижването на глюкозата към клетките за енергия.

Някои изследвания подсказват, че високият инсулин може да влияе върху развитието на рака. Като не увеличава производството на инсулин от организма, метформинът може да намали разрастването на раковите клетки, смятат някои специалисти. Типичните странични ефекти от приемането на метформин са лека диария и стомашни проблеми, но обикновено те отшумяват сред 1-2 седмици, посочва д-р Маргел. В следващото изследване учените възнамеряват да изпробват метформина върху пациенти с рак на простатата, но без диабет, съобщи д-р Маргел. Той добави, че метформинът е много безопасен за приемане от пациентите, които не страдат от диабет.

По повод новото откритие, американски учени посочват, че е необходимо широко мащабно проучване на ефекта от приемане на метформин от мъже с рак на простатата в ранен стадий. Те отбелязват, че сега се провеждат поне 9 изследвания за ефекта от метформина върху пациенти в напреднал стадий на рак на простатата, но вероятно опитите са започнали прекалено късно. Вместо това трябва да се изследва ефекта на метформина по време на поставяне на диагнозата, когато болестта е в ранен стадий, посочват те и добавят, че след като новото изследване показва ползата от метформина, лекарството трябва да се приложи върху мъже без диабет когато им се постави диагноза рак на простатата.


Коментари