Публикация

Диета за контролиране нивата на инсулина помага при жени с кисти на яйчниците

Проучване на университета в Тел Авив разкри, че обилната закуска и оскъдната вечеря намаляват с 56% инсулиновата резистентност и с 50% тестостерона.


Поликистозният овариален синдром е често срещано заболяване, което възпрепятства забременяването, тъй като влияе на менструацията, овулацията, хормоните. Този синдром е тясно свързан с нивото на инсулина. Жените с това заболяване са "инсулиново резистентни” – техният организъм произвежда прекалено голямо количество инсулин за доставяне на глюкоза от кръвта към мускулите. Излишъкът от инсулин отива в яйчниците, където стимулира производството на тестостерон, с което пречи на плодовитостта.

Проф. Даниела Якубович от Медицинския университет в Тел Авив откри естествен начин да помогне на жените с нормално тегло, които страдат от поликистозен овариален синдром, да контролират нивото на глюкоза и инсулин, за да възстановят плодовитостта си. Според нея всичко зависи от планирането на храната през деня. Целта на нейната диета, което е основана на 24-часовия метаболичен цикъл, не е загуба на килограми, а овладяване на проблема с инсулина.

Най-важният  принцип е жените с поликистозен овариален синдром да увеличат приема на калории на закуска, включително и на повече протеини и въглехидрати, но намалят приема на калории през останалата част на деня. Тогава се отчита намаляване на инсулиновата резистентност, което води до намаляване на нивото на тестостерона и драматично увеличаване на честотата на овулацията – фактори, които имат директно влияние върху плодовитостта, посочва проф. Якубович.

Изследването е публикувано в Clinical Science и беше представено на годишната среща на Дружеството по ендокринология.

Справяне с инсулина за засилване на овулацията

Много от опциите за лечение на поликистозен овариален синдром са насочени предимно към жени с наднормено тегло, обяснява проф. Якубович. За нормализиране на нивото на инсулина лекарите често препоръчват на пациентките си да отслабнат или предписват медикаменти, които се използват за подобряване на инсулиновите нива на жени с наднормено тегло. Много жени обаче, които страдат от този синдром, имат нормално тегло. Техният проблем е да повишат шансовете си да забременеят и родят здраво бебе.

В предишно изследване проф Якубович и нейният екип потвърждават, че нискокалоричната диета за отслабване, основаваща се на по-солидна закуска и по-ограничено хранене през останалата част на деня, също понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите. Tова откритие ги вдъхновява да изпробват дали подобен хранителен план може да бъде ефикасна терапевтична опция за жени с поликистозен овариален синдром.

60 жени с този синдром и с нормален индекс на телесната маса били разделени на случаен принцип в две групи и подложени на една от двете диети с прием на 1800 калории с идентични храни. Първата група поемала на закуска 983 калории, на обяд - 645 калории и на вечеря 190 калории. Втората група поемала на закуска 190 калории, на обяд 645 калории и на вечеря 983 калории. След 90 дни учените изследвали нивото на участниците във всяка група на инсулина, глюкозата и тестостерона, както и овулацията и менструацията.

Както и се очаквало, индексът на телесната маса на нито една жена от двете групи не претърпял промяна, но разликата в други стойности била драматична. Докато участничките в групата, която поемала обилна вечеря по време на цялото изследване поддържали постоянно високи нива на инсулин и тестостерон, тези които закусвали обилно намалили с 56% инсулиновата резистентност и с 50% тестостерона. В края на изследването било отчетено до 50% увеличение на скоростта на овулацията, предизвикано от увеличението на прогестерона.

Според проф. Якубович резултатите показват, че планирането на храната, така че повечето калории да се консумират на закуска, а през останалата част на деня да се намали техния прием, може да помогне на жените с поликистозен овариален синдром да се справят с проблема си по естествен начин. Това откритие дава нова надежда на жените, които не са намерили решение за безплодието си, посочва проф. Якубович. Поликистозният овариален синдром възпрепятства не само естественото зачеване, но затруднява оплождането ин витро и увеличава случаите на спонтанен аборт. Освен срещу безплодието, този метод действа и срещу други прояви свързани с поликистозния овариален синдром, като нежелано окосмяване, мазна коса, косопад и акне. Нещо повече, той предпазва от развитие на диабет тип 2.

Коментари