Публикация

Човешкият мозък може да живее до двеста години

Предполага се, че в близко бъдеще ще бъде възможно да се заменят не само отделни части, но и цялото тяло с изключение на мозъка.


Човешкият мозък може да живее до 200 г. Това разкри проучване, публикувано в редица западни медии. Фактите показват, че животът на сивото вещество е много по-дълъг, отколкото на всички останали органи. Така той  може да изкара до немислима за човека преклонна възраст. Другите човешки органи например са с много по-малък витален капацитет, което е причина за по-ранна смърт. Сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците - всички те отказват в рамките на много по-малко години, тъй като след определен период от време просто не могат да изпълняват своите функции както на младини.

На фона на тази информация учените извеждат хипотезата, че един изкуствен орган би могъл увеличи продължителността на човешкия живот. В наши дни вече нерядко се случва отделни органи или части на тялото да се заменят с протезни устройства и присадки. Хората, които използват предимствата на съвременната медицина, често продължават да живеят пълноценно. Предполага се, че в близко бъдеще ще бъде възможно да се заменят не само отделни части, но и цялото тяло с изключение на мозъка.

Към днешна дата, американски учени са разработили специална телесна течност, която действа на принципа на кръвта -  подхранва тъканите, осигурява транспортирането вън от тялото на продуктите на разграждането, подкрепя имунната система. Предполага се, че този разтвор е в състояние да осигури всичко необходимо за един жив организъм, а  създаването му се определя като стъпка напред към мечтата на учените за изкуствен орган.

Последните проучвания показват, че някои храни оказват положителен ефект върху нервната и съединителната тъкан, съдържаща се в мозъка. Така например особено благоприятен ефект имат боровинките. Антоцианините, които се съдържат в тях, подобряват обменните процеси в мозъка и тъканите. Това вещество помага за защита на мозъчните клетки и ги спасява от стареене. Освен това боровинките имат и нисък гликемичен индекс – препоръчват се за хора, които следят нивото на кръвната захар. Освен тях, антоцианини се съдържа ощe в малините, черешите и патладжаните.

Полезни за мозъка антиоксиданти в достатъчни количества има също така в зеления чай и ябълките. Те спират вредните и окислителните процеси в клетките, като по този начин ги предпазват от преждевременна смърт. Особено полезна е кората на червената ябълка, тъй като съдържа максимум активни вещества.


Коментари