Публикация

Химикали от опаковки заплашват децата с диабет

Бисфенол А и фталатите се използват за омекотяване на пластмасата, но представляват риск за здравето


Децата, изложени на действието на два масово използвани в
опаковането на хранителни продукти химикала - бисфенол А и тип
фталат, е по-вероятно да страдат от затлъстяване или да
проявяват ранни признаци на диабет, предаде Ройтерс, позовавайки
се американски специалисти.
Изследователи от Нюйоркския университет са установили, че
тип фталат (di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), използван за
омекотяване на пластмасата, е свързан с по-голям риск от
инсулинова зависимост сред тийнейджъри. В друго проучване
специалисти от университета на Мичиган са открили връзка между
затлъстяването и бисфенол А (BPA) - химикал, който се използва в
покритие за алуминиеви консервни кутии и може да имитира
действието на естрогена в тялото.
За целите на първото проучване авторите му са анализирали
данни от национално здравно изследване от периода 2003-2008 г.,
в рамките на което са взети проби от урина и кръв на 766
подрастващи на възраст между 12 и 19 години. Изследователите са
открили зависимост между нивата на тип фталат (DEHP) в урината и
вероятността тийнеджърът да проявява инсулинова резистентност -
предвестник на диабета.
Във второто проучване специалистите са използвали данни от
изследване от 2010 г., за да сравнят с други здравни показатели
нивата на бисфенол А в урината на 3370 подрастващи на възраст
между 6 и 18 години. Изследователите са установили, че наличието
на бисфенол А не е свързано с инсулинова резистентност. При
изследваните лица с по-високи нива на химикала в урината обаче е
отчетен по-голям риск от затлъстяване и повишено централно
затлъстяване (в областта на талията).
По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията
в САЩ около едно на шест деца в страната страда от затлъстяване.
"Очевидно нездравословното хранене и недостатъчната физическа
активност подхранват тази епидемия, но все повече изследванията
разкриват като потенциални виновници фактори от заобикалящата
среда", казва д-р Леонардо Трасанде от Нюйоркския университет.

" }-->

Коментари