Публикация

От печата: Здравната стратегия среща съпротива сред пациентите

Предвидено за периода 2014-2020 г. финансирането на здравеопазването да се движи в рамките 4,8- 4,7% от БВП, като накрая процентът е по-нисък, отколкото в началото.


Представители на пациентските и съсловните организации разкритикуваха проекта за Национална здравна стратегия 2014-2020 по време на обсъждане в обществения съвет към здравното министерство вчера, съобщава в. "Труд". Основното недоволство бе, че липсва цялостна визия как ще изглежда здравеопазването ни до 2020 г. и как ще се финансира то. 

По думите на зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов не става ясно колко болници трябва да има след 7 г., къде трябва да са те, както и какви специалисти са необходими. Според него към стратегията трябва да се приложи и план за действие, където да се разпишат ведомствата, които отговарят за изпълнението на отделните задачи, и в какъв срок ще става това. 

На подобно мнение беше и Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на пациентите. Според него трябва да има гаранции, че когато дойде нов министър, няма пак да се пише нова стратегия. „Този документ не може да е еднодневка, а екипът, който е разработвал стратегията, трябва да участва в нейното изпълнение, и да се отчита пред парламента", смята Таушанов. „Не може само да казваме, че ще инвестираме в здравеопазване, а да виждаме, че процентът от БВП, който се отделя за това, намалява", отбеляза Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

В стратегията е предвидено за периода 2014-2020 г. финансирането на здравеопазването да се движи в рамките 4,8- 4,7% от БВП, като накрая процентът е по-нисък, отколкото в началото. С европейското финансиране средствата ще стигнат до 5,0% - 5-6% от БВП. „Залагаме много на високотехнологични болници, а в същото време у нас, в XXI век, има селища без вода", възмути се д-р Маша Гаврилова от „Коалиция България без дим". „Въпреки че се говори, че профилактиката е приоритет, в стратегията тя липсва и пак се говори само за болници", смята Гаврилова. Тя даде пример, че не става ясно на каква база се предвижда намаляване на детската смъртност и как точно ще се постигне тази цел. По думите на д-р Гаврилова стратегията е писана като за европейските донори, без да е уточнено за какво точно ще искаме парите. 

Здравната министърка Таня Андреева обяви, че стратегията е необходима, за да се направят всички програми, с които България ще може да кандидатства за еврофинансиране. Предложения за промени в документа ще се събират до края на месеца. 


Коментари