Отслабването връща гъвкавостта на сърцето, но само при младите
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Отслабването връща гъвкавостта на сърцето, но само при младите

Отслабването връща гъвкавостта на сърцето, но само при младите

Уврежданията от свободните радикали обаче намаляват със свалянето на килограми и при възрастните.

Д-р Лили Барух е професор по медицина в катедрата по медицина в университета "Джона Хопкинс". Получила е научните си степени в Харвард и "Джонс Хопкинс". Д-р Барух е специалист по към връзката между затлъстяването и сърдечните заболявания.

- Д-р Барух, какви увреждания на сърцето причинява затлъстяването?
- Затлъстяването води до втвърдяване на сърцето, което затруднява сърдечния мускул да се отпуска и да се пълни с кръв между отделните удари. Това ненормално втвърдяване може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност и други проблеми. Затлъстяването увеличава още и риска от исхемична болест на сърцето и инфаркт, въпреки че нашето изследване не беше фокусирано върху тази тема. Затлъстяването причинява ръст на възпаленията в организма, за които се знае че увеличават сърдечния риск.

- Допускаше ли се преди това възможността за отстраняване на сърдечни увреждания чрез отслабване?
- Да. Загубата на тегло подобрява свиването и разпускането на сърцето и помага за намаляване на ненормалното втвърдяване на сърдечния мускул и застойната сърдечна недостатъчност. Новото откритие в нашето изследване е, че ползите са много по-големи за младите мишки, отколкото за по-старите.

- Какво включваше изследването върху отслабването и сърдечните увреждания?
- Изследвахме две групи генетично затлъстели мишки – едната с по-млади мишки, а другата с по-стари. И в двете групи бяха установени сърдечни увреждания, подобни на човешките. Подложихме всички мишки на бедна на калории диета и двете групи отслабнаха еднакво. Целта ни беше да разберем дали отслабването ще намали сърдечните увреждания в едната или и в двете групи. Най-много се интересувахме дали ще се намали сърдечното втвърдяване.

- Какви промени в гените извършихте, за да се получат затлъстели мишки?
- Мишките са създадени, като им се отстрани част от гена за хормона лептин, който помага за регулиране на метаболизма и създава чувство за ситост. Но ние не създаваме сами мишките. Те се продават от лабораториите Джаксън за научни опити.

- Какво установи вашето изследване?
- Открихме, че след отслабването по-младите мишки възстановяват нормалната твърдост на сърцето, но при по-старите мишки положението не се подобрява. И в двете групи след отслабването някои други стойности се подобриха, като стойността на оксидативния стрес или уврежданията от свободните радикали.

- Защо след отслабване и в двете групи някои фактори се подобряват, но не и втвърдяването на сърцето?
- Сърдечното втвърдяване се дължи отчасти на микроскопична фиброзна тъкан и белези в сърцето. Когато то е по-продължително, става необратимо. Нивото на оксидативния стрес се подобри и в двете групи, защото факторите, които допринасят за този вид увреждания, се променят по-лесно. Също така често уврежданията може да се намалят с естествени възстановителни механизми в клетките, ако нивото на оксидативния стрес спадне.

- Смятате ли, че вашите резултати щяха да бъдат различни, ако мишките отслабваха с физически усилия, а не с ниско калорична диета?
- Това е интересен въпрос и ние възнамеряваме да го проучим. Известни са ползите от физическите упражнения, като подобряването на сърдечната функция и намаляването на оксидативния стрес и възпаленията. Точен отговор в този модел нямаме, но вероятно отслабването с физически упражнения, или в комбинация с ограничаване на калориите ще бъде още по ефикасно. Възможно е дори то да повлияе добре и на по-старите животни, но това трябва да се провери в отделно изследване. При хората физическите упражнения намаляват и кръвното налягане, диабета и повдигат настроението и аз ги препоръчвам на пациентиге си.

- Има ли частична негативна корелация между възрастта , на която се отслабва и възможността за намаляване на сърдечните увреждания?
- Изследвахме само две различни групи и трябва по-широко проучване за да определим точния отговор на този въпрос. Според мен, вероятно тя е частична, но все още не сме го проверили.

- Установихте ли механизма, по който сърдечните увреждания стават необратими?
- Все още не знаем точния механизъм, но има някои индикации, че може да е свързан с възпаленията. Необходими са още изследвания за окончателни изводи. Ненормалното натрупване на мазнини и възпалението могат да доведат до силен оксидативен стрес, който е вреден. Въпреки че в това изследване той бе обратим, уврежданията след него не бяха. Според нас, причината е в продължителността на затлъстяването, което води до проблеми, между които и до микроскопични белези и анормално втвърдяване на сърдечния мускул.

- Смятате ли, че тези открития ще могат да се приложат при човешкия организъм?
- Мисля, че е доста вероятно откритието да е приложимо и при хората, но преди да дадем определено заключение трябва да направим опити с хора.

- Възнамерявате ли да изследвате ефекта на отслабването върху сърдечните увреждания в човешкия организъм?
- В моята лаборатория не, но някои от колегите ми и други екипи в света го правят. Хора, които се подлагата на бариатрична хирургия (за намаляване на обема на стомаха - бел. ред.) или тези, които преминават интензивни програми за отслабване, са подходящи групи за изследване, тъй като при значителна загуба на тегло вероятно ще бъде по лесно да се открият разликите.

- Какво ще посъветвате затлъстелите хора?
- Никога не е късно да се предприемат действия за намаляване на сърдечно-съдовия риск, но за най-добри резултати трябва да се започне колкото може по-скоро. Спазвайте полезна за сърцето диета, спортувайте редовно, не пушете и поддържайте по разумен начин здравословно тегло.


Мнения