Публикация

Отслабването връща гъвкавостта на сърцето, но само при младите

Уврежданията от свободните радикали обаче намаляват със свалянето на килограми и при възрастните.


Д-р Лили Барух е професор по медицина в катедрата по медицина в университета "Джона Хопкинс". Получила е научните си степени в Харвард и "Джонс Хопкинс". Д-р Барух е специалист по към връзката между затлъстяването и сърдечните заболявания.

- Д-р Барух, какви увреждания на сърцето причинява затлъстяването?
- Затлъстяването води до втвърдяване на сърцето, което затруднява сърдечния мускул да се отпуска и да се пълни с кръв между отделните удари. Това ненормално втвърдяване може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност и други проблеми. Затлъстяването увеличава още и риска от исхемична болест на сърцето и инфаркт, въпреки че нашето изследване не беше фокусирано върху тази тема. Затлъстяването причинява ръст на възпаленията в организма, за които се знае че увеличават сърдечния риск.

- Допускаше ли се преди това възможността за отстраняване на сърдечни увреждания чрез отслабване?
- Да. Загубата на тегло подобрява свиването и разпускането на сърцето и помага за намаляване на ненормалното втвърдяване на сърдечния мускул и застойната сърдечна недостатъчност. Новото откритие в нашето изследване е, че ползите са много по-големи за младите мишки, отколкото за по-старите.

- Какво включваше изследването върху отслабването и сърдечните увреждания?
- Изследвахме две групи генетично затлъстели мишки – едната с по-млади мишки, а другата с по-стари. И в двете групи бяха установени сърдечни увреждания, подобни на човешките. Подложихме всички мишки на бедна на калории диета и двете групи отслабнаха еднакво. Целта ни беше да разберем дали отслабването ще намали сърдечните увреждания в едната или и в двете групи. Най-много се интересувахме дали ще се намали сърдечното втвърдяване.

- Какви промени в гените извършихте, за да се получат затлъстели мишки?
- Мишките са създадени, като им се отстрани част от гена за хормона лептин, който помага за регулиране на метаболизма и създава чувство за ситост. Но ние не създаваме сами мишките. Те се продават от лабораториите Джаксън за научни опити.

- Какво установи вашето изследване?
- Открихме, че след отслабването по-младите мишки възстановяват нормалната твърдост на сърцето, но при по-старите мишки положението не се подобрява. И в двете групи след отслабването някои други стойности се подобриха, като стойността на оксидативния стрес или уврежданията от свободните радикали.

- Защо след отслабване и в двете групи някои фактори се подобряват, но не и втвърдяването на сърцето?
- Сърдечното втвърдяване се дължи отчасти на микроскопична фиброзна тъкан и белези в сърцето. Когато то е по-продължително, става необратимо. Нивото на оксидативния стрес се подобри и в двете групи, защото факторите, които допринасят за този вид увреждания, се променят по-лесно. Също така често уврежданията може да се намалят с естествени възстановителни механизми в клетките, ако нивото на оксидативния стрес спадне.

- Смятате ли, че вашите резултати щяха да бъдат различни, ако мишките отслабваха с физически усилия, а не с ниско калорична диета?
- Това е интересен въпрос и ние възнамеряваме да го проучим. Известни са ползите от физическите упражнения, като подобряването на сърдечната функция и намаляването на оксидативния стрес и възпаленията. Точен отговор в този модел нямаме, но вероятно отслабването с физически упражнения, или в комбинация с ограничаване на калориите ще бъде още по ефикасно. Възможно е дори то да повлияе добре и на по-старите животни, но това трябва да се провери в отделно изследване. При хората физическите упражнения намаляват и кръвното налягане, диабета и повдигат настроението и аз ги препоръчвам на пациентиге си.

- Има ли частична негативна корелация между възрастта , на която се отслабва и възможността за намаляване на сърдечните увреждания?
- Изследвахме само две различни групи и трябва по-широко проучване за да определим точния отговор на този въпрос. Според мен, вероятно тя е частична, но все още не сме го проверили.

- Установихте ли механизма, по който сърдечните увреждания стават необратими?
- Все още не знаем точния механизъм, но има някои индикации, че може да е свързан с възпаленията. Необходими са още изследвания за окончателни изводи. Ненормалното натрупване на мазнини и възпалението могат да доведат до силен оксидативен стрес, който е вреден. Въпреки че в това изследване той бе обратим, уврежданията след него не бяха. Според нас, причината е в продължителността на затлъстяването, което води до проблеми, между които и до микроскопични белези и анормално втвърдяване на сърдечния мускул.

- Смятате ли, че тези открития ще могат да се приложат при човешкия организъм?
- Мисля, че е доста вероятно откритието да е приложимо и при хората, но преди да дадем определено заключение трябва да направим опити с хора.

- Възнамерявате ли да изследвате ефекта на отслабването върху сърдечните увреждания в човешкия организъм?
- В моята лаборатория не, но някои от колегите ми и други екипи в света го правят. Хора, които се подлагата на бариатрична хирургия (за намаляване на обема на стомаха - бел. ред.) или тези, които преминават интензивни програми за отслабване, са подходящи групи за изследване, тъй като при значителна загуба на тегло вероятно ще бъде по лесно да се открият разликите.

- Какво ще посъветвате затлъстелите хора?
- Никога не е късно да се предприемат действия за намаляване на сърдечно-съдовия риск, но за най-добри резултати трябва да се започне колкото може по-скоро. Спазвайте полезна за сърцето диета, спортувайте редовно, не пушете и поддържайте по разумен начин здравословно тегло.


Коментари