Публикация

Флавоноиди в целината и ригана убиват ракови клетки на панкреаса

Антиоксидантите показали успех дори без да бъдат комбинирани с химиотерапия


Целината, артишокът и някои билки, сред които и риган, може да се окажат ефективно оръжие срещу рака на панкреаса, съобщи "Сайънс дейли". Те съдържат апигенин и лутеолин - флавоноиди, които убиват туморните клетки на задстомашната жлеза. Лабораторни изследвания показали, че съединението потиска дейността на важен за рака ензим, сочи доклад от Университета на Илинойс. Ракът на панкреаса е много агресивен и почти няма ранни симптоми. Затова учените се надяват разработката им да помогне за откриването на нови терапевтични подходи.

Сам по себе си, апигенинът причинявал клетъчна смърт при рака. Много добри резултати били постигнати, когато туморните клетки най-напред се обработвали в продължение на един ден с апигенин, а след това в продължение на 36 часа били третирани с гемцитабин (gemcitabine) - химиотерапевтично лекарство.

Химиотерапията убиват раковите клетки благодарение на тяхната проокислителна активност. От друга страна, флавоноидите се противопоставят на окислителния процес. Поради това няма смисъл да се въвеждат едновременно лекарства и флавоноиди (антиоксиданти). Апигенинът успешно блокирал ензима гликоген-синтезкиназа-3β (GSK-3β). Това намалявало гените, които потискат клетъчната смърт при рака.

Проучването показало, че ако туморните клетки не са лекувани с флавоноид, клетъчната смърт (апоптоза) застига 8,4% от тях, а в случая, когато раковите клетки били третирани с доза от 50 микромола флавоноиди, умирали 43,8% от злокачествените клетки. И в двата случая не е използвано химиотерапевтично лекарство.


Коментари