Публикация

Медта играе роля за възникването на алцхаймер

Молекулите на цветния метали се отлагат в мозъчните капиляри и благоприятстват натрупването на проетиновите плаки


За науката все още е загадка как точно възниква алцхаймер. Сега учени идентифицираха медта като един от виновниците за измирането на неврони в сивото вещество. Цветният метал е основен фактор от околната среда, който дава тласък и ускорява процеса на деменция, съобщава сайтът „Нетдоктор”. Смята се, че медните атоми благоприятстват за натрупването на протеиновите плаки в мозъка.

Изводите са от експеримент на учени от Медицинския център на университета в Рочестър (URMC), които използвали опитни мишки, генетично програмирани да развият алцхаймер. В продължение на три месеца им давали да пият вода със съдържание на мед. Дозата била едва една десета от допустимата според разпоредбите на здравните власти в САЩ. Дозата беше много ниска, отговаря на тази, която хората приемат нормално с  храната си, казва д-р Рашид Дийн, ръководител на проучването. Учените установили, че медта попада чрез  кръвта в мозъка на гризачите, където се настанява в клетъчните стени на капилярите. Това са онези фини кръвоносни съдове, които са като мрежа навсякъде в сивото вещество и го снабдяват с кръв.

В капилярните стени се намират специални протеини, които отговарят за изхвърлянето на отпадъците в мозъка - LRP1. Тяхната задача е да се свързват с амилоидните бета-молекули, които се отлагат между невроните. Като следваща стъпка те ги транспортират между клетъчните стени към нормалния кръвоток, за да ги изведат навън.

Ако протеинът LRP1 обаче влезе в контакт с медна молекула, се оказва парализиран. Това е един от ключовите фактори, които оказват влияние върху натрупването на амилоидни бета-молекули в мозъка и образуването на плака, казва д-р Дийн. Медът в капилярните стени обаче оказва още едно фатално въздействие. Определени клетки, които се част от вътрешните стени на капилярите, обикновено се грижат за надзора върху това, кои вещества може да бъдат допуснати в мозъка и които трябва да бъдат възпрени. Този важен предпазен механизъм се обозначава като кръвно-мозъчна бариера. Процесите на стареене са виновни за това, че тази бариера става все по-неустойчива. Принос обаче имат и определни вещества, едно от тях е медта.

Това наблюдавали и учените в мозъка на опитните мишки – след определен период металът успявал да блокира кръвно-мозъчната бариера и да проникне в мозъка. Там провокирал други процеси в нервните клетки, водещи до алцхаймер като например увеличената продукция на амилоидни бета-молекули. В допълнение медът влизал в контакт с новообразуваните протеини и правел така, че протеините да се обединяват в по-големи образувания. Те вече не можело да бъдат изхвърлени от организма по естествен път. Освен това медта отключвала възпалителни процеси, които допълнително отслабвали кръвно-мозъчната бариера.

Учените успели да докажат още, че подобни процеси протичат не само в мишия, но и в човешкия мозък с помощта на човешки неврони. Медта се среща в много хранителни продукти – червеното месо, ядките, в много плодове и зеленчуци, а също и в питейната вода. Металът е важен за много процеси в организма, сред които за проводимостта на нервните импулси, растежа на костите, изграждането на съединителната тъкан и отделянето на хормоните. Ключово в случая е да се намери правилният баланс между прекалено ниската и прекалено високата консумация на продукти с мед, коментира д-р Дийн. Към момента обаче учените още не могат да кажат колко точно е оптималното количество за дневен прием.

Източник: Rashid Deane: Low levels of copper disrupt brain amyloid-ß homeostasis by altering its production and clearance; PNAS; August 19, 2013, doi: 10.1073/pnas.1302212110


Коментари