Публикация

Лекарства за кръвно повишават риска от рак на гърдата

Ако жената е приемала блокери на калциевите канали в продължение на 10 г. и повече, то тя има висок риск да се разболее от инвазивен тумор на млечната жлеза.


Продължителният прием на лекарства за хипертония – блокери на калциевите канали, е свързан с повишен риск от рак на гърдата. До този извод стига екипът на Кристофър Ли от Онкологичния изследователски център „Фред Хътчисън”, цитиран от в. „Таймс ъв Индия”. Препаратите за високо кръвно са едни от най-често предписваните в цял свят, посочват учените.

Последното проучване е било проведено сред жени на възраст 55-74 г. 880 от тях имали инвазивен рак на млечната жлеза, 1027 - инвазивен лобуларен карцином на гърдата, а 856 били здрави и служели като контролна група. Извършена била оценка на риск от възникване на рака на гърдата във връзка с продължителността на приема на лекарства срещу хипертония.

Оказало се, че ако жената е приемала блокери на калциевите канали в продължение на 10 г. и повече, то тя има най-високият риск да се разболее от инвазивен и лобуларен инвазивен рак на млечната жлеза.

Източник: Times of India

Коментари