Публикация

От печата: Промени в бюджета и на НЗОК

Очаква се недостиг между 50 и 100 млн. лв., дори след като бъде използван наличният оперативен резерв на осигурителната институция


В края на септември ще стане ясно дали ще бъдат необходими още пари за здраве заради очертаващия се сериозен дефицит в бюджета на НЗОК, коментира пред в. „Преса" председателят на Комисията по здравеопазване д-р Нигяр Джафер. Депутатката не изключва актуализация на бюджета на касата заради постоянно нарастващите разходи за онколекарства и за болнична помощ. Освен това ресурсите на структурата били изчислени нереалистично, за да може да стигнат до края на 2013 г. „Големият резерв на касата в размер на 1,4 млрд. лв. бе изразходван по времето на кабинета на Бойко Борисов. Ако сега малкият не стигне, ще трябва да се търсят други източници", коментира Джафер.

Досега прогнозите на шефа на касата д-р Румяна Тодорова бяха, че ще има недостиг между 50 и 100 млн. лв. Дори след като бъде използван наличният оперативен резерв на структурата от 269 млн. лв. А освобождаването на тези средства ще бъде направено със сигурност, потвърди вчера за „Преса" управителят на касата.

„В момента изчисляваме с какви вътрешни резерви разполагаме и може ли те да се използват за разплащане", обясни тя. Тодорова обаче не уточни кога ще поиска от надзорния съвет да бъдат развързани допълнителните ресурси. Заседание е насрочено за следващата седмица.

На друго мнение е зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който смята, че оперативен резерв ще покрие разходите. В момента дефицитът на НЗОК е в размер на 130 млн. лв.

Коментари