Публикация

От печата: Преговаряме за нова ракова болница

Единственият проблем е финансирането на проекта, тъй като строежът и оборудването на болницата ще струват 190 млн. евро.


Ултрамодерен център за лечение на рак по проект на ЦЕРН ще се строи у нас, съобщава в. "Преса". За това са преговаряли шефът на най-голямата ядрена организация в света - проф. Ролф Хойер, и просветният министър проф. Анелия Клисарова. В модерната болница ще се прилага последно поколение лечение на онкозаболявания - т.нар. адронна терапия, съобщи нашият учен в ЦЕРН проф. Леандър Литов. „Използват се протони и меки йони при облъчването. Те се освобождават при болните клетки, унищожават ги, при това с минимални увреждания на здравите тъкани", поясни физикът. Този вид лечение вече успешно се прилага в Италия и Германия. Степента на възстановяване на пациентите е много по-голяма, отколкото на третираните с традиционните гама лъчи,които се използват в онкодиспансерите в момента.

Проф. Клисарова, която е един от най-големите специалисти по лъчетерапия у нас, и проф. Хойер са говорили бъдещият център да има 1500 легла, от които 1000 за българи. Детайлите по проекта ще бъдат обсъдени и с премиера Пламен Орешарски.

Единственият проблем е финансирането на проекта. Строежът и оборудването на болницата ще струват 190 млн. евро. Сумата е непосилна за националния бюджет, чака се европейско финансиране. Ако това се случи, след 6 години ще бъдат приети първите пациенти.


Коментари