Публикация

Над 108 млн. дефицит прогнозират от НЗОК

Актуализация на бюджета е възможно решение на проблема, смятат от касата.


Над 108 млн. лв. дефицит в края на година очакват от ръководството на НЗОК, съобщи управителят д-р Румяна Тодорова на специална пресконференция. Прогнозата е базирана на данни, които показват, че в края на миналия месец се наблюдава значителна разлика в приходната и разходната част на осигурителната институция. Така например към 31 юли т. г. приходите са били изпълнени на 50,8%, докато разходите достигат 60%. 

Според предоставената информация недостигът на средства в доболничната помощ ще бъде над 1,3 млн. лв. За лекарствени продукти ще бъдат необходими около  34, 5 млн. лв. допълнително, а за медицински изделия – 11 млн. лева. Недостиг от близо 7 млн. лв. се очаква и в денталната помощ. Най-сериозен дефицит се очаква болничната помощ, допълнителните разходи ще бъдат с 361 млн. лв. повече от предвиденото. Сумата не включва оперативния резерв на НЗОК от 269 млн. лв., който ще бъде изразходван за плащания в болничната помощ, уточни д-р Тодорова.

От  институцията смятат, че за да бъде решен проблемът, е необходима актуализация на бюджета на НЗОК. Другата конкретна стъпка, която бе посочена, е  усвояването на 108 млн. лв. от сметката на касата в БНБ – сумата е формирана от неосъществения трансфер към МЗ и от надсъбрани средства. Не е добра идея дефицитът да бъде прехвърлен към следващата година, която се очаква да бъде много тежка. Трябва да започнем на чисто, подчерта управителят на касата.

Предстоят проверки в болниците, които лекуват онкологично болни, стана ясно още на пресконференцията. Причините са несъответствия между платените от НЗОК средства и извършеният обем на дейност, увеличаване на разходите за медикаменти, както и подадени жалби от пациенти. През 2013 г. за онкопрепарати бяха предвидени 90 млн. лв., като впоследствие бяха добавени още 17 млн. лева. Въпреки това обаче до август тази година са изразходени 109 млн. лв., обясни д-р Тодорова. Тя цитира жалба на онкологично болен пациент от Варна. На човека са направени пет вливания, а за шестото е трябвало да заплати 4800 лв., тъй като от университетската болница „Св. Марина” са му обяснили, че НЗОК са спрели да плащат за лекарствата.


Коментари