Публикация

Противогрипната ваксина може да намали риска от инфаркт при хората на средна възраст

Целта на авторите на проучването е била да проверят дали грипът е неразпознат фактор за повишен риск от сърдечен удар.


Противогрипната ваксина може да намали риска от инфаркт при хора на средна възраст, предразположени към сърдечносъдовизаболявания, съобщава БТА, като цтира в. "Дейли експрес". Това показват резултатите от австралийско изследване на учени от университета на Нов Южен Уелс. Индивиди със стеснени артерии могат да си осигурят защита чрез ваксината. Подобна превенция вече се предлага на страдащите от хронични болести на сърцето. Целта на авторите на проучването е била да проверят дали грипът е неразпознат фактор за повишен риск от сърдечен удар. Специалистите са анализирали данни за 559 пациенти над 40-годишна възраст, около половината от които са прекарали инфаркт.

Резултатите са показали, че около 12,4% от пациентите с инфаркт наскоро са били болни от грип в сравнение със само 7% от тези от контролната група. Половината от всички пациенти са се ваксинирали срещу грип същата година. И докато изследването е показало, че грипът не увеличава риска от инфаркт, авторите му са установили, че противогрипната ваксина изглежда осигурява защита, понижавайки риска от сърдечен удар с 45%.

Предишно проучване е показало, че грипът може да предизвика сгъстяване на кръвта или възпалителна реакция във вече стеснени артерии. Това на свой ред води до запушване и инфаркт. "Дори малък защитен ефект от противогрипната ваксина ще е от голяма полза за общественото здраве. Данните от проучването показват, че ваксинацията трябва да се препоръчва на хора над 50 години, които като цяло са изложени на повишен риск от инфаркт", пишат авторите на изследването в сп. "Heart".

Коментари