Публикация

От печата: 10% увеличение на заплатите в психиатричните болници

Експерти от МЗ започнали да търсят и нова сграда за психиатрията в Курило


Министерството на здравеопазването готви 10% увеличение на заплатите в 12-те държавни психиатрии, съобщава в. "Труд". Очаква се то да стане факт до края на годината, а нужното финансиране ще дойде от направените съкращения.

Повишението е належащо, защото в момента средната заплата е около 550 лв. Освен това психиатриите получават пари за лечение само от МЗ - около 700 лв. за преминал болен, тъй като няма клинични пътеки и финансиране от здравната каса.

Експерти от МЗ започнали да търсят и нова сграда за психиатрията в Курило, която се помещава в 8 сгради, строени през 1949 г. А те са в трагично състояние. През последните 7 години лечебното заведение бе наводнявано 3 пъти, като през 2005-а се стигна до евакуиране на пациентите. Причината е, че болницата се намира върху най-ниското място в Софийското поле. От водата и влагата стените са напукани и с мухъл. А становищата на строителните специалисти, че сградите на психиатрията са негодни и опасни за здравето. Те не могат и да се реновират, защото някои са на гредоред, а стените на всички здания са 2 пъти по-тънки, защото е било предвидено да се ползват като складове, казаха от психиатрията.

Затова представители МЗ оглеждат подходящи сгради в центъра на столицата, където да се премести лечебното заведение. Според съвременните схващания психиатриите не трябва да се изолират в крайните квартали, а да са колкото може по-интегрирани в обществото. МЗ е превело също така 400 000 лв. за ремонт на специализираната структура в Карлуково.

Коментари