Публикация

От печата: Централно договаряне на цените на лекарствата искат от НЗОК

Пациентските организации против


НЗОК ще определя цените на лекарствата в болниците, след като лично преговаря с фирмите доставчици, информира в. "Телеграф". Тази промяна предстои да бъде предложена от управителя на осигурителната институция д-р Румяна Тодорова.

Преди две години скъпоструващите продукти за лечение се договаряха от МЗ, след което заплащането премина към касата. Самите търгове по договаряне обаче се провеждат индивидуално от всяка болница, което не е изгодно за фирмите производители и те не предлагат никакви отстъпки. Именно оттам идва и разликата в цените на един и същ медикамент в различните лечебни заведения. Според Тодорова, за да се уеднаквят стойностите на медикаментите, трябва те да се договарят централно. Ако подобно предложение бъде прокарано, касата ще получи правото да договаря лекарствата с фирмите доставчици и така да се предлагат по-големи отстъпки за количества.

От Националната пациентска организация обаче са категорично против идеята, защото според тях това ще доведе до лимитиране на броя на пациентите, които имат достъп до медикаментите.


Коментари