Публикация

От печата: Кръвните центрове в обща информационна система

Оборудват болници за ранно диагностициране на ракови заболявания.


Информационна система ще свързва всички кръвни центрове в страната от следващата година, съобщава в. "24 часа". Това става ясно от изказване на здравния министър д-р Таня Андреева по време на посещението й в болницата в Габрово. „Промяната  трябва да се случи бързо, изграждането зависи от IT-специалистите, но аз мога да гарантирам, че разсрочването във времето ще бъде само доколкото го изисква техническата работа", подчертава д-р Андреева. По повод случая със заразен от хепатит кръводарител тя коментира, че очаква да види доклад, когато се върне в София. Става дума за 23-годишния Христо Гешов, който е дарил кръв 3 пъти в Бургас, Варна и София.

Няма решение, нито политическо, нито на екипа на МЗ, за промяна в размера на здравната вноска, заяви още д-р Таня Андреева. Предстоят разговори с министъра на финансите, за да се предприемат стъпки НАП да влезе във функциите си и да събере здравните вноски. „Министерството на здравеопазването не е бирник на държавата, това засяга НАП и здравната каса", каза д-р Андреева. Тя увери още, че в болниците няма политическа чистка и посочи водещи столични клиники, където назначените шефове са от времето на предишното управление.

Вчера здравният министър преряза лентата на обновеното отделение по клинична патология в МБАЛ „Д-р Тота Венкова" в Габрово. Тя разгледа отделенията по хирургия, ортопедия, акушерство и гинекология и неонатология, част от които са ремонтирани или в тях текат строителни дейности. Тя обсъди с ръководството на лечебното заведение и местната власт предстоящото изпълнение на проект за технологично обновяване и модернизация на болницата в Габрово. Тя и болницата в Стара Загора ще бъдат финансирани за изграждане на центрове за ранна диагностика на ракови заболявания по Оперативната програма „Регионално развитие" .


 

Коментари