Публикация

От печата: Отменят дългия престой в болница

По този начин нито пациентите, нито болниците ще бъдат санкционирани, ако пациентите бъдат изписани по-рано.


Минималният престой в болница да стане препоръчителен вместо задължителен. Това ще поиска Българският лекарски съюз на предстоящите преговори със здравната каса за нов Рамков договор, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, цитиран от в. "Стандарт". По този начин нито пациентите, нито болниците ще бъдат санкционирани, ако престоят в клиника не се спазва.

В момента има задължителен минимален престой обикновено от 3-5 дни в болница. Ако пациентите си тръгнат по-рано, трябва да платят лечението си. Причината е, че нарушават правилата и касата не плаща на клиниките. ВАС обаче е на път да отмени санкциите за пациентите, които са заложени в наредба на здравното министерство.

Не е редно съдът да отменя това правило, каза д-р Райчинов. Ако го направи обаче, съсловната организация ще даде две предложения за промени, така че да не се накърнява и интересът на болниците. Едното е касата да плаща не цялата пътека, а само за дните, през които пациентът е бил в болница. Генералното решение на проблема обаче е второто - минималният престой да се превърне в препоръчителен. Досега НЗОК не е склонявала на това предложение.

Коментари