Публикация

От печата: Можем да пратим лекари в Йордания

Евентуалният екип може да замине в рамките на едно денонощие.


Ако се вземе политическо решение, Военномедицинската академия (ВМА) може да изпрати екип от лекари в Йордания, които да помагат в бежанските лагери там на избягали граждани от Сирия. Това съобщава за в. „Труд" началникът на лечебното заведение ген. Стоян Тонев. Той добавя, че подобни ситуации изискват да отпътуват лекари със специалност вътрешни болести, инфекциозни заболявания, хирургия, акушерство и гинекология, педиатрия.

Петима специалисти в тези области ще заминат за бежанските лагери, ако се наложи. Те ще бъдат придружавани от две медицински сестри. „Евентуалният екип може да тръгне за Йордания в рамките на едно денонощие, защото това са тренирани военни медици, които са в постоянна готовност за изпращане във всяка точка на света", каза още ген. Тонев.

„Към този момент не са постъпили конкретни искания към България за подкрепа или участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия", обяви след редовното заседание на правителството външният министър Кристиан Вигенин. Тогава, и ако изобщо бъде поискано съдействие от наша страна, ние ще заявим позицията си, допълни той. Вигенин очаква Съветът за сигурност на организацията да поеме своята отговорност и да излезе с ясна резолюция.


Коментари