Публикация

Учени откриха ключа към свързаната със стареенето загуба на паметта

Все повече индикации навеждат на мисълта, че става въпрос за феномен, който засяга част от хипокампуса.


Липсата на протеин играе ключова роля за характерното за болестта на Алцхаймер намаляване на паметта с възрастта, сочат резултатите от американско изследване, съобщава БТА. Липсата на протеина RbAp48 в хипокампуса е важен фактор за свързаната със стареенето загуба на паметта, са установили учени от медицинския факултет в Колумбийския университет в Ню Йорк, ръководени от д-р Ерик Кандъл - един от лауреатите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2000 г.

Изследването им с отнети от трупове човешки мозъчни клетки и с мишки дава най-ясните досега индикации, че загубата на паметта с възрастта и болестта на Алцхаймер са две различни неща. Загубата на паметта вследствие на стареенето е обратима посредством терапия срещу липсата на въпросния протеин, докато болестта на Алцхаймер е нелечима. Получените резултати могат да намерят приложение за диагностициране и лечение на смущения в паметта, заяви д-р Кандъл. Учените първоначално смятаха, че загубата на паметта е сред първите симптоми на болестта на Алцхаймер, но все повече индикации навеждат на мисълта, че става въпрос за феномен, който засяга част от хипокампуса.

За целите на изследването учените извършили генен анализ на мозъчни клетки, отнети от 8 мъртъвци на възраст между 33 и 88 години. Нито един от тях не бил засегнат от мозъчно заболяване. Учените установили, че у всички участниците функционирането на гена RbAp48, който е свързан с производството на едноименния протеин, значително намаляло с възрастта.

След това същият ген бил тестван при мишки, за да се определи ролята му за загубата на паметта. Когато експресията на гена в мозъците на млади мишоци в добро здраве била блокирана, гризачите имали същите проблеми със запаметяването, както по-възрастните им събратя при придвижването си в лабиринт. След като функционирането на гена било възстановено, мишоците възвърнали нормалната си памет. Учените освен това реактивирали гена RbAp48, за да увеличат експресията му в мозъците на възрастни мишки. Така гризачите си възвърнали паметта, която имали на младини. Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Коментари