Публикация

Окситоцин може да провокира следродилно кървене

Проучване, проведено в САЩ, налага преосмисляне на избора и дозата на лекарствата за матката, които се прилагат след раждането.


В септемврийското издание на специализираното списание "Анестезиология" са публикувани резултатите от изследване, които показват, че лекарство, което често се използва за предизвикване или ускоряване на раждането, може да доведе до следродилно кървене. Окситоцин се прилага в два случая по време на раждане - за предизвикване или ускоряване на раждане, когато то не протича нормално, или в края на раждането с цел да се контролира кървенето, като се предизвикат контракции на матката.

По официални данни от 2000 година броят на смъртните случаи при раждане в САЩ се е удвоил – между 12 и 15 на 100 000 родилки. Най-честата причина за смърт при раждане в целия свят е следродилен кръвоизлив. По думите на ръководителя на изследването, канадският анестезиолог проф. Мриналини Балки, проучването потвърждава клиничните данни, които показват връзката между продължителното използване на окситоцина за предизвикване на раждане и необходимостта от по-високи дози окситоцин или може би алтернативни лекарства за спиране на постродилен кръвоизлив. Окситоцинът, добавя той, е нож с две остриета, защото от една страна помага на родилния процес, а от друга, при по-продължително използване майката престава да се влияе от него.

Д-р Балки обяснява, че за да се подпомогнат контракциите на матката на родилки след раждане с цезарово сечение и които дотогава не са получавали окситоцин, е достатъчна минимална доза от това лекарство. А жените, които са взимали дълго време окситоцин за улесняване на раждането, се нуждаят от девет пъти повече окситоцин за получаване на ефективни маточни контракции. Тези родилки също така кървят два пъти повече отколкото жените, които раждат с цезарово сечение.
По време на изследването, проби от маточния мускул на 62 жени, които са избрали да родят с цезарово сечение, били третирани с различни дози окситоцин в продължение на 2, 4, 6 и 12 часа. След това е регистрирана силата и честотата на контракциите, предизвикани от допълнителното прилагане на окситоцин. Учените установили, че увеличаването на дозата и продължителността на употребата на медикамента от 2 до 12 часа значително намалява силата на контракциите, което показва че прекаленото и продължително третиране на матката с него я прави по-неподатлива на медикамента и намалява неговата ефикасност.

Това изследване налага преосмислянето на избора и дозата на лекарствата за матката, които се прилагат след раждането, посочва д-р Балки. Вероятно анестезиолозите ще трябва да използват по-високи дози окситоцин след раждане със секцио при жени, които са взимали лекарството за улесняване на раждането. Или пък да използват други агенти за контролиране на маточното кървене. Тези резултати трябва да бъдат потвърдени от нови клинични изследвания.

Източник: Американската  Асоциация на анестезиолозите (American Society of Anesthesiologists)


Коментари