Публикация

Приемането на пробиотици с антибиотиците може да предотврати диарията

Здравите хора се нуждаят от поне 10 милиарда колонии полезни бактерии на ден, най-голяма полза в случая имало от Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus casei.


Приемането на полезни бактерии - пробиотици, може да предотврати диарията, причинена от упорита инфекция, която често се появява от пиенето на антибиотици. Tова установи ново международно изследване, ръководено от канадския учен Брадли Джонстън. Научният екип посочва, че при  приемане на определени дози пробиотици от по-възрастни пациенти, които пребивават в болница или в старчески дом се забелязва значително намаление на случаите на диария причинена от бактерията Clostridium difficile. За хората, които пият антибиотици има риск от унищожаване на част от добрите бактерии намиращи се в стомашно-чревния тракт, което позволява размножаването на този микроорганизъм, особено след престой в болница.

Типичните симптоми на инфекцията включват стомашни колики и диария. При по-тежките случаи се възпалява дебелото черво. По официални данни в Съединените щати всяка година от диария, причинена от бактерията C. Difficile, умират около 14 000 души.

В новото изследване са анализирани резултатите от 23 проучвания, по време на които са наблюдавани 4 213 възрастни и деца приемащи пробиотици. Учените разделили пациентите на две групи. Едната приемала паралелно с антибиотиците пробиотици, а другата не. В края на краищата било установено, че пиенето на пробиотици не е променило броя на хората, които развили C. difficile – около 13% във всяка група. Приемането на пробиотици обаче  значително намалило броя на хората, които развили диария. Учените установили, че само 2% от приемалите пробиотици развили диария свързана със C. difficile. За сравнение само 6% от хората, които не приемали пробиотици, развили такава диария.

Д-р Шайра Дорон от Медицинския център Тафтс в Бостън, която не е участвала в изследването, но изучава пробиотиците, смята, че резултатите от новото откритие не се отнасят за всички пробиотици. Всеки пробиотик има различни характеристики и действие и е погрешно да се мисли, че трябва само да се купи някакъв пробиотик и да се пие. Според Джонстън  най-добър ефект е имало от прилагането на два пробиотика - Saccharomyces boulardii и комбинация от Lactobacillus acidophilus и Lactobacillus casei. Д-р Дорон посочва, че здравите хора се нуждаят от поне 10 милиарда колонии от бактерии на ден и за да имат ефект пробиотиците трябва да се приемат между 2 и 4 хапчета на ден. Цената на медикамента за един месец е около 30 долара.

Това което казвам на пациентите си, е, че пробиотиците може и да им помогнат, но че няма да им навредят, освен на портфейла им, защото в САЩ те не са евтини. Д-р Дорон предупреждава, че приемането на пробиотици точно с тази цел - предпазване от инфекция с C. difficile, едва ли е необходимо за хора, които се лекуват от инфекция в домашни условия, освен ако по някое време не са лежали в болница. Джонсън подчертава значението на по-нататъшното изследване на действието на пробиотиците, особено след като те започват да се прилагат в болниците.

Коментари