Публикация

Проф. Генчо Начев: Моментът не е подходящ за втора здравна каса

Ако държавата успява да събира вноските, в бюджета за здраве ще влязат още 900 млн. лева


Подкрепям идеята за повече от една здравна каса, но това не трябва да става веднага и на всяка цена, коментира директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в интервю за Нова телевизия. По думите му у нас липсва административен капацитет, който да позволи съществуването на повече от една осигурителна институция. По принцип обаче той подкрепял идея за надграждане на здравноосигурителния модел - частните фондове да поемат някои от дейностите, за които сега заплаща НЗОК.

Според проф. Начев един от най-сериозните проблеми в системата е големият брой здравнонеосигурени - около 1,5 млн. души. Изчисленията показват, че ако държавата успява да събира вноските, в бюджета за здраве ще влязат още 900 млн. лева. Министерството на финансите трябва да помисли дали и какви санкции да има за тези, които не внасят здравните си осигуровки, категоричен бе болничният мениджър.

Проф. Начев коментира необходимостта от промени в доболничната помощ, за да могат общопрактикуващите лекари да се превърнат в "пазач на входа" на системата, каквато бе идеята в началото на реформата. Според него трябва да бъде намален размерът на капитацията, която получават семейните лекари, а основните им приходи да идват от извършена дейност - прегледи, профилактика, диспансеризация.   

 
 


Коментари