Публикация

Лекарка се жалва, не й давали да регистрира индивидуална практика

Законът за лечебните заведения дискриминирал голям брой лекари, твърди д-р Леман Рашид от Кърджали .


Текст в Закона за лечебните заведения дискриминира голям брой лекари и не им дава възможност да регистрират индивидуална практика и да станат джипита, твърди шефът на „Спешна помощ" в Кърджали д-р Леман Рашид. Дискриминационният член 13 е приет през 2009 г. и в него се казва, че като личен лекар могат да се регистрират единствено медиците със специалност „Обща медицина". Така на практика се оказва, че специалистите по спешна помощ, вътрешни болести и кардиология нямат право да бъдат семейни лекари.

Д-р Рашид се сблъскала с ограниченията в закона преди 2 г., когато била поканена да стане личен лекар в момчилградското с. Нановица, но й била отказана регистрация. Лекарката писала до здравното министерство, но оттам й отговорили, че със специалността й спешна помощ била неквалифицирана и щяла да представлява опасност за живота и здравето на хората.

„Обидена съм от квалификацията на чиновниците от министерството. Имам 15 г. стаж в „Спешна  помощ", от 6 г. съм шеф на отделението, а през 2009 г. бях избрана за лекар на годината в Кърджали", казва д-р Рашид. Според нея много по-опасна за живота и здравето на хората е възможността, давана от МЗ на току-що завършили лекари без ден стаж да започнат работа в „Спешна помощ". „Не представлява ли опасност, че нощем и в почивните дни поемаме в спешните кабинети пациентите на личните лекари, без да имаме специалност?", пита д-р Рашид. Тя е запознала с дискриминационния текст ръководството на БЛС, но от там препратили сигнала й в министерството и в здравната каса.

„Подадох жалба в Комисията за защита от дискриминация, но от месеци чакам отговор. В телефонен разговор ми обясниха, че не могат да се ангажират със срок, защото имали много работа", каза д-р Рашид. От 1 г. тя специализира обща медицина. Смята, че ще завърши специализацията си, преди повдигнатият от нея казус да бъде разрешен.


Коментари