Публикация

От печата: Двойни проверки за болниците

Ще се следи не само за финансови и документални нарушения, но и за качеството на лечение.


Двойни проверки очакват болниците съвсем скоро. В момента здравната каса и агенция „Медицински одит” подготвят графика за инспекциите, съобщава в. „Стандарт”. Те ще следят не само за финансови и документални нарушения, но и за качеството на лечение.

Идеята за съвместните проверки на медицинската ДАНС и на НЗОК беше на директора на касата д-р Румяна Тодорова. Повод е преразходът на пари за болниците. В края на годината се очертава разходите на клиниките да са над 360 млн. лв., става ясно още от публикацията.

Дори с отблокирането на резерва на касата от 269 млн. лв. се появява недостиг от 108 млн. лв. Затова касата поиска проверка на болниците. Целта е да се установи защо някои клиники имат преразход, а други не. Както и дали правилно се отпускат онколекарства.

Извън съвместните проверки с касата медицинската ДАНС има и планов график за инспекции. За втората половина на годината в него са включени 13 болници от София, Дупница, Хасково, Пловдив, Благоевград и Перник. Те ще се проверяват най-вече за спазването на правилата по анестезиология и интензивни грижи.


Коментари