Публикация

Статините помагат в борбата със стареенето

Лекарствата намаляват риска от сърдечносъдови заболявания


Статините - популярните лекарства за понижаване на холестерола, могат да помогнат и за забавяне на човешкото стареене, допринасяйки за по-добро здраве с напредването на възрастта без съпътстващи болести като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, съобщава „Сайънс дейли”, позовавайки се на резултатите от италианско изследване.

Авторите на проучването от университета на Неапол са установили, че статините възпрепятстват скъсяването на теломерите - крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник,
който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания.

Постижението на италианските учени открива път към използването на статините или техни производни като терапия срещу стареенето.

„Ползата от статините е, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и като цяло са безопасни за повечето хора. Лошото е, че употребата им е свързана със странични ефекти. Но ако се потвърди, че те забавят самото стареене, а не само симптомите му, това ще означава, че статините са много по-мощни лекарства, отколкото ги смятаме”, обясняват изследователите, цитирани от БТА.


Коментари