Публикация

Умерената консумация на вино пази от депресия

До 15 грама дневно намаляват риска от развитие на заболяването


Ако човек пие до седем чаши вино седмично, опасността да се разболее от депресия намалява с една трета.

Учени от университета на Навара установиха, че до 15 грама алкохол дневно намаляват опасността от психичното заболяване за хората на средна и напреднала възраст.
Изследването е обхванало 5505 мъже и жени на възраст от 55 до 80 години, участвали в друг проект, оценяващ ефекта от средиземноморския начин на хранене върху състоянието на сърдечносъдовата система. Никой от тях в началото не е имал
депресия.

За седемгодишния период, през който били проследени доброволците, 443 души съобщили, че са развили депресия. Тези, които пиели малко - от 5 до 15 грама дневно, особено вино, се оказали с много по-малък риск от заболяването.

Резултатите на испанските учени противоречат на предишни трудове, според които алкохолът увеличава опасността от депресия. Възможно е противоречието да се дължи на факта, че в изследването не са включени доброволци, които са имали депресия или проблем с алкохола, уточнява БТА.

„Умерената консумация на вино може да намали опасността от депресия, но хората, които пият много, са по-застрашени от болестта”, каза ръководителят на изследването д-р Мигел Мартинес Гонзалес.

Възможно е също хората, които пият малко, да са по-здрави и това да намалява опасността от депресия


Коментари