Публикация

Кога забравянето изисква лекарски преглед

Физическата активност и използването на мозъка за придобиване на нови знания имат значение за запазване на паметта


Едва ли има човек, който в определени периоди от живота си да не се е оплаквал, че му убягват думи, че трудно се сеща за имената на познати хора или е забравил информация, която със сигурност е знаел.

Когато това се случва при млади и по принцип здрави хора, най-често става въпрос за преумора, хронично безсъние, претоварване на паметта, стрес. В тези случаи проблемът се преодолява след почивка, здравословно хранене, спорт, поемане на толкова ангажименти, колкото реално човек може да изпълни. Има обаче и много здравословни проблеми, които причиняват отслабване на паметта или водят до други симптоми, подобни на деменция.

Отдавна е известно, че атеросклерозата с течение на времето уврежда функциите на основните човешки органи, включително и на мозъка. Но не е правилно всеки по-възрастен човек, който има проблеми с паметта, да бъде определян като „склеротик”. Освен специфичното заболяване Алцхаймер, което причинява сериозни проблеми с мисленето, паметта и поведението, има редица други специфични състояния, които трябва да се диагностицират от специалист, за да се приложи най-адекватното лечение, което може да забави и дори да спре развитието на заболяването.

По отношение на атеросклерозата, чието развитие през последните десетилетия се измести в по-ранна възраст, основната профилактика е свързана с овладяване на рисковите фактори. Те са добре познати, но малко хора им обръщат внимание навреме. Става въпрос за контрол на кръвното налягане, на нивата на т.нар. лош (LDL) холестерол и триглицеридите, кръвната захар, телесното тегло.

Редовната физическа активност и постоянното използване на мозъка за придобиване на нови знания също имат голямо значение за запазване на паметта и интелекта. При вече диагностицирана мозъчносъдова болест трябва стриктно да се спазва предписаното лечение дори пациентът да няма сериозни субективни оплаквания. Съвременните препарати могат да подобрят кръвоснабдяването на мозъка, да променят положително реологичните свойства на кръвта (способността й да тече през по-тесни кръвоносни съдове), директно да повлияят върху метаболизма в мозъчните клетки.

Извън най-често срещаните с напредването на възрастта причини отслабването на паметта може да се дължи на редица други фактори:

• Прием на определени лекарства или на комбинация от лекарства. Някои медикаменти могат да предизвикат като странично действие временни проблеми с паметта и обърканост.

• Травма на главата, дори и да не е била оценена като тежка (например без загуба на съзнанието).

• Депресията, тревожността и други психически заболявания често водят до трудно запаметяване, лесно забравяне, обърканост, невъзможна концентрация и други проблеми, нарушаващи всекидневната активност.

• Алкохолизъм – хроничната злоупотреба със спиртни напитки доказано води до умствени увреждания от различен тип. Отделно от това комбинацията на различни лекарства с алкохол води до по-сериозна изява на медикаментозните странични ефекти.

• Дефицит на витамин В12. Този витамин има голямо значение за поддържане на здравето на нервните клетки и на червените кръвни клетки. Затова неговото недостатъчно количество може да рефлектира и във влошаване на паметта.

• Хипотиреоидизъм. Понижената активност на щитовидната жлеза забавя процеса на производство на енергия за клетките от хранителните вещества. От това може да пострада и паметта.

• Мозъчен тумор може да се прояви и чрез паметови нарушения, но по-често на преден план изпъкват двигателни, говорни и зрителни нарушения, както и главоболие и повръщане.

Правилното поведение изисква при хронична или много очевидна промяна във възможностите за възприемане на нова информация и за възпроизвеждане на вече известни факти да се обърнете към своя лекар. Той ще прецени дали състоянието изисква специфични образни и лабораторни изследвания, както и консултация с друг специалист.


Коментари