Публикация

Безплатни очни прегледи в Пловдив

Те са насочени към пациенти с установена глаукома и катаракта


Безплатни очни прегледи за пациенти с катаракта и глаукома ще се проведат в Пловдив. Доц. Красимир Коев, специалист по очни болести, ще приема в Медицински център „Св. Йоан Рилски” на 27 септември, 8 октомври и 11 октомври от 12:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на тел. 032/ 670 100

Инициативата се организира от Фондация „Съпричастен кръст” и е по повод Световния ден на зрението, който тази година ще бъде отбелязан на 10 октомври и ще премине под мотото „Универсално здраве за очите”. Целта е да се повиши обществената осведоменост относно слепотата и зрителните увреждания.

Според Световната здравна организация (СЗО) приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. Статистиката сочи, че населението на планетата застарява, увеличава се и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.

Според СЗО катарактата (потъмняване на естествената леща на окото) е най-честата причина за слепота. Най-застрашени от това заболяване са хората над 60 години. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. 60 милиона от населението в света са слепи от катаракта. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението. Популярното название е „вътрешно перде”, защото пречи на ясното виждане. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно” - т.е. пациентът да различава само светлина - това затруднява съвременните хирургични техники.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота. Според проучвания 4,5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на това заболяване, като тази цифра се очаква да нарасне. В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Приблизително 50% от болните остават недиагностицирани. Между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Очаква се засегнатите от глаукома да достигнат до 11,2 милиона до 2020 г. Глаукомата не се излекува, но чрез ранното й диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Напоследък се наблюдава появяване на глаукомата в по ранна възраст - над 30 години.

Положението у нас е аналогично. По данни на Националната глаукомна асоциация в България от глаукома страдат между 70 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. 


Коментари