Публикация

Подписването на Национален рамков договор c касата пак е под въпрос

Българският лекарски съюз иска повече пари за клинични пътеки


Българският лекарски съюз може да не подпише национален рамков договор със здравната каса и за 2014 г, ако в проекта няма никакви съществени промени.

Това заявява пред в. „Преса” председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Преди месец той беше оптимист, но сега вече е загубил надежда, че в здравния сектор ще се реализират съществени реформи, посочва всекидневникът.

„Ако няма в проекта за договор нещо полезно за пациентите и за лекарите, какъв е смисълът да го подписваме”, твърди д-р Райчинов. По-добре да си караме по тези правила.

За тази година обаче БЛС също няма рамков договор с касата и това затруднява финансирането на някои нови дейности, тъй като в такъв случай действат правилата от старото споразумение.

Лекарският съюз очаква в рамковия договор да има по-високи цени на някои клинични пътеки.

На 13 септември съсловната организация ще се срещне с ръководството на НЗОК, за да научат с какъв ресурс ще разполага здравната каса догодина и какви са намеренията за разпределянето му. В момента около 2 млн. души, които си плащат здравните осигуровки, издържат 2/3 от цялото здравеопазване. БЛС настоява държавата да изпълни ангажиментите си и да плаща здравните вноски на осигурените от нея лица в пълен размер. Само за децата трябвало да се доплащат годишно още 330 млн. лв., за да се покрият разходите по лечението им, твърди д-р Райчинов.

Като се прибавят и другите групи осигурени, сумата стига 500 млн. лв., които не влизат в здравната система, посочва вестникът.

Вноските за здраве за около 4 млн. души в момента се поемат от държавата. Д-р Райчинов смята, че държавните служители, военни и полицаи могат да си плащат част от осигуровката, както всички останали работещи. Той обаче е песимист, че управляващите ще пристъпят към такова решение на въпроса.


Коментари