Публикация

Обясниха защо бившите пушачи качват бързо килограми

Отказът от цигарите води до промяна в чревната флора


Известно е, че когато спре цигарите човек напълнява. Това обаче не се дължи на повишената консумация на храна, а на промяна в чревната флора. Изводите са на учени от университета в Цюрих, които публикуваха работата си в специализираното издание PLoS One.

Статистически погледнато 80% от бившите пушачи качват средно по 7 кг само за няколко месеца, след като откажат цигарите. Това се случва, дори ако те приемат по-малко калории отпреди. За проучването са анализирани проби от изпражнения на пушачи, непушачи и такива хора, които са отказали цигарите преди седмица. С времето разнообразието от бактерии в първите групи почти не се променяло, докато отказът от тютюна променил състава на тези микроорганизми при третата група. Щамовете Firmicutes и Actinobacteria намалявали, то щамовете Proteobacteria и Bacteroidetes се размножавали. Хората, спрели наскоро цигарите, вече били напълнели средно с 2,2 кг, въпреки че запазили същите навици за ядене и пиене.

Обяснението на учените е, че промените в чревната флора допринасят за това, енергията, която се съдържа в храната, да бъде оползотворена по-ефективно. Тази допълнителна енергия, която организмът извлича, изглежда е отговорна за качването на килограми.

Коментари