Публикация

Учени обърнаха в обратна посока развитието на синдрома на Даун при мишки

Експериментите дават обещаващи резултати за създаване на лечение, което има сходен ефект при хората.


Американски учени са идентифицирали молекула, която позволява да се обърне в обратна посока развитието на синдрома на Даун при мишки, предава БТА, като цитира Франс прес. Става въпрос за генна мутация, която се изразява в поява на допълнително трето копие на хромозома 21. Получените резултати могат да открият пътища за разработване на лечение срещу синдрома на Даун у хората.

Доза от това вещество позволи на малкия мозък на гризачите да се развие нормално и да стимулира способностите им за запаметяване и обучение, поясняват учените от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, Мериленд, и Националните здравни институти на САЩ. "Малкият мозък у повечето хора, засегнати от синдрома на Даун, е с едва 60 на сто от нормалните си размери, уточнява един от ръководителите на изследването д-р Роджър Рийвс от университета Джонс Хопкинс. Въпросната молекула допринесе за нормализиране на растежа на малкия мозък при тези мишки, които бяха генно модифицирани, за да се възпроизведе синдромът на Даун у човека.

"Изследователите все пак предупреждават, че веществото не трябва да се използва от хора, тъй като не е доказано, че е безвредно. Експериментите с мишки обаче дават обещаващи резултати за създаване на лечение, което има сходен ефект при хората, отбелязват учените. "Никой не смята, че съществува чудодеен лек срещу тази генна мутация, допълни д-р Рийвс. Тъй като много гени са замесени в синдрома на Даун, разработването на лечение е голямо предизвикателство." Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.


Коментари