Публикация

Бозайниците разнасят над 320 000 непознати вируси

Всички те са потенциална заплаха за човека. Нов проект идентифицира кои са най-опасните.


Най-малко 320 000 различни вируси циркулират сред животните и всички те представляват потенциална заплаха за хората. Това съобщи проф. Ян Липкин, директор на Центъра на инфекция и имунитет в Колумбийския университет, цитиран от Би Би Си. Според него откриването на повече вируси при бозайници ще избегне избухването на пандемии в бъдеще. Известно е, че почти 70% от вирусите, които заразяват хората, първоначално са се появили сред дивите животни. Като пример той посочва причинителите на ХИВ, ебола и ТОРС (тежкия остър респираторен синдром).
За да стигнат до този извод, учени от САЩ и Бангладеш изследвали прилепи. Те пренасят например виреса Nipah, който може да е смъртоносен за хората. Учените анализирали 1897 проби от материал, събран от прилепи, в които изследователите открили колко много патогени се предават.
В прилепите били идендифицирани около 60 различни вируси, като повечето от тях били неизвестни на науката. Като направили груби изчисления за всички познати бозайници, се оказало, че в природата има поне 320 000 все още неизвестни на учените вируси. Ако беше възможно те да бъдат идентифицирани, епидемиолозите винаги щяха да са на една крачка пред глобални епидемии.
Изграждането на системата за предупреждение обаче ще отнеме 10 години и ще глътне милиарди долари, отбелязва Би Би Си. Всъщност подобен проект – PREDICT, вече е стартирал. Към днешна дата чрез него специалистите успели да идентифицират 240 нови вируси в регионите, където животни и хора живеят в непосредствена близост. Що се отнася до прилепите, техният начин на живот е идеален за разпространението на вируси. Те живеят в големи колонии, срещат се в много части на света и могат да летят на дълги разстояния.

Източник: BBC

Коментари