Публикация

Д-р Росен Икономов: Всеки втори пациент се оплаква от световъртеж, почти епидемия

Това е късен ефект от отшумели зимни инфекции, засегнали вестибуларния апарат, обяснява шефът на неврологичното отделение в болница "Софиямед"


-  Д-р Икономов, кои са най-честите неврологични оплаквания, с които пациентите идват при вас?

-  В последно време има изключително много оплаквания от световъртеж и замаяност. Тази година вирусите, които ни атакуваха през зимата и пролетта, много често увреждаха и вестибуларния апарат. Затова сега предизвикват подобни оплаквания много след отзвучаването на  инфекцията. Тази година това наподобява епидемия. Почти всеки втори човек, които влиза в кабинета, се оплаква от замаяност, световъртеж, нестабилност. Те не са фатални, перспективата им за лечение  по отношение е благоприятна, но са неприятни като усещане за болния. Вестибуларните оплаквания протичат с гадене, многократно повръщне и са доста притеснителни като изживяване.

-  Някои вероятно се притесняват от тумор на мозъка. Може ли сами да се ориентират?

-  Да. При  централни мозъчни проблеми симптомите много по-малко притесняват пациента. Няма световъртеж, няма повръщане, няма залитане. За сметка на това прогнозите са много по-неблагоприятни. Затова съветът ми е всички, които имат подобни оплаквания да се консултират с невролог или отоневролог, за да се прецени точно за какво става въпрос и какво лечение е необходимо.

-  За колко време може да се излекува едно вестибуларно нарушение, резултат от инфекция?

-  В най-добрия случай оплакванията може да отшумят за 7-10 дни. Понякога продължават месеци наред. Лечението е със стандартни антивертижни медикаменти.

-  Главоболието е един от най-честите оплаквания в ежедневието ни. Кога трябва да обръщаме внимание?

-  Причините могат да бъдат най-елементарни – умора, претоварване, ядове в службата или други негативни емоции. Обикновено са подобни, тъй като все повече сме подложени на стрес. Много хора при такива симптоми решават, че имат тумори, но това  се потвърждава по-рядко. По-тежките диагнози обикновено са съпроводени от поведенчески промени, забравяне, което не се дължи на склероза.

-  Деменцията напоследък поваля все повече млади хора. Какво е обяснението ви?

-  Деменцията е два вида – алцхаймерова и съдова. Алцхаймеровата е резултат от генетичен дефект и не може да се повлияе от каквато и да било профилактика. Тази, за която вие говорите, е съдовата деменция. Тя се дължи на хронично затруднено оросяване на мозъка в резултат на затруднено оросяване на мозъка. В този случай вече има какво да се направи. При симптоми като забравяне, намалена работоспособност, несправяне с всекидневните задължения, забравяне на дребни неща, объркване, загубване, трябва да се вземат веднага мерки и да се направят изследвания на болния.  Най-елементарното е да се провери артериалното налягане. Българинът по принцип го подценява – казва: „Кръвното ми  е високо, но какво да се прави ?!”

-  Вярно ли е, че и дисковите хернии се увеличават?

-  Да. Все повече са пациентите ми с това заболяване и в това отношение не правим изключение от световната тенденция. Това е логичен резултат от заседналия живот на българина – от бюрото на работа в колата до вкъщи и обратно, малко спорт. Така мускулатурата на гръбната постепенно отслабва, което автоматично става предпоставка за развитие на дискова херния. Хубавото, че успоредно с зачестяването на болестта, се увеличава и нейното диагностициране. С въвеждането на ядрено-магнитния резонанс (ЯМР), който в последните години навлезе масово у нас, се подобри и откриваемостта.  Дисковата херния е най-тежката степен на дисковата болест. Първата фаза е обикновена дископатия, след това се минава през дискова протрузия и накрая се стига до херния.

-  Напредва ли и лечението?

-  Категорично. Дисковата херния се лекува по 2 начина – консервативно и оперативно. Първият е с лекарства и физиотерапия. Тук има съществен напредък, тъй като непрекъснато се създават нови медикаменти. Тенденцията е те все по-малко да дразнят стомаха, за да могат да се прилагат и при хора с гастрит и язва. Т.нар. селективни медикаменти от най-ново поколение действат на ставите и на прешлението, но не и на стомаха. Успоредно с това се създават и препарати, които се приемат по-рядко – например 1 път на ден, а не 3 пъти, както е обичайно. Всеки пациент предпочита този вариант.

Във физиотерапията също има нови мотоди. Горещо препоръчвам на всички болни в никакъв случай да не подценяват физиотерапията. У нас тя е доста игнорирана, но е с изключителни възможности за въздействие. Физиотерапия вече далече не означава само нагревки. Има много нови методи – нагревки, лазер, пасивно, активно раздвижване ит.н.

При оперативното лечение също има много нови елементи. Най-елементарният е озонотерапията. Има и по-надеждни начини за стабилизация на прешлените, за премахване на дисковата херния. Задължително е да се прецени точно кога операцията е наложителна. Ако при спешни индикация не се направи, има опасност от схващане ог кръста надолу. Недвусмислен симптом в тази посока са смущения в уринирането. Когато човек уринира трудно, не може въобще или пък обратно – започва да се изпуска, той е за спешна операция. Разбира се, точните оперативни методи трябва да се коментират от неврохирурзите.

-  Компютрите увеличават и ставните проблеми.

-  Така е. Ние, невролозите, се намесваме само когато има засегнат нерв. Ако няма, пренасочваме пациента към ортопед или равматолог. Профилактиката е ясна, но трудна – нужно е удобно работно място, ергономичен стол, удобна клавиатура. Много е важно климатикът да не духа в гърба. От съшествено значение е почивката, спортът в извънработно време.  Ние, българите, сме доста зле в това отношение.

 ------------------------------------------------------------------

Д-р Росен Икономов е началник на неврологичното отделение на болница „Софиямед” от май 2012 г. Преди това в продължение на 21 г. е бил гл. асистент в Медицинския институт на МВР. Обучил е стотици студенти и специализанти по неврология. Има защитена дисертация по отоневрология.


Коментари

Лиляна Колева
5 май 2016 13:38

Подкрепям напълно това ,че трябва да се спортува.Аз съм с лумбална дискова херния на ниво L5-S1и благодарение на правилните движения и спорт ,болката отшумя и вече даже скачам на въже повече от 100 път.Имам я вече от почти 6 години ,но определено спорта при мен беше от голямо значение за нормалният ми живот в момента.