Публикация

Огромно бебе - 5,250 кг, се роди по естествен път в София

Малката Дария е първо дете на 25-годишната Теодора


Момиченце с тегло от 5,250 кг и 54 см дължина се роди по нормален начин и без никакви усложнения в столичната Първа АГ болница „Света София”.

Малката Дария е първо дете на 25-годишната Теодора. Жената е приета с 4 см разкритие в 02:00 часа през нощта на 4 септември, а раждането настъпва в 11:12 часа по обед.

„Наблюдавах пациентката от самото начало на бременността и прецених, че раждането трябва да стане по естествен път. Проблем бяха повечето килограми на жената. За мен бе по-притеснително как тя ще се възстанови, ако се наложи секцио. Защото усложненията от една операция могат да бъдат много по-тежки”, уточни за credoweb.bg д-р Мъжена Панова, началник на отделение „Патологична бременност” в болница „Св. София”.

Д-р Панова предлага на своята пациентка да роди по естествен начин, като при необходимост лекарите са готови да прибегнат до спешно секцио. Самата Теодора имала притеснения да се подложи на операция и затова безусловно се доверила на своята лекарка.

„Следвайки параметрите на ултразвука, прогнозите ми бяха, че бебето ще тежи около 4-4,200 кг. Но все пак ние мерим костна система, а не маса”, сподели д-р Панова.

Тя допълни, че упойка не е ползвана.

В момента бебето и майката се чувстват много добре и ако всичко е нормално, те ще бъдат изписани в неделя (8 септември).

В раждането освен д-р Панова са участвали още д-р Елена Бангиева, както и две акушерки.


Коментари