Публикация

Електронните цигари и никотиновите лепенки са еднакво ефикасни

Хората преминават с много по-голяма готовност на електронни цигари


Пушачите, които преминават на електронни цигари, за да се откажат от вредния си навик, имат същия шанс за успех като използващите никотинови лепенки, смятат новозеландски учени.

Първото по рода си изследване сравнява ефикасността на електронните цигари с по-стандартните никотинови лепенки като терапия срещу тютюнопушенето. Учените от университета на Окланд установиха, че нивата на успеваемост са сходни, като е
по-вероятно електронните цигари да помогнат на използващите ги на намалят количеството тютюн, което пушат. Освен това хората преминават с много по-голяма готовност на електронни цигари, отколкото на никотинови лепенки.

Специалистите не са единодушни за ползата и вредата от електронните цигари. Според някои те предразполагат към никотиново пристрастяване, но други ги защитават като най-полезното средство за намаляване и отказване от тютюнопушенето, посочва БТА.

В изследването са участвали 657 пушачи, които са искали да спрат цигарите. То е продължило 6 месеца. Около 57% от хората на електронни цигари намалили изпушваните цигари поне наполовина в края на този период в сравнение с 40% от
групата с никотинови лепенки.

Процентът на отказалите се от вредния навик в групата с електронни цигари също е по-висок - 7,3 спрямо 5,8 при никотиновите лепенки и 4,1 от тези на плацебо.


Коментари